info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Glasavtalet klart – nytt spann för OB

Svensk byggkontroll, ingen OB-ersättning mellan 06:00 och 06:30 samt ett lönelyft i år med 1 375 kronor i månaden. Det är några av punkterna i det nya glasavtalet.

Ett nytt avtal för landets glasmästeriarbetare blev färdigt nu på morgonen. Det innebär att Byggnads nu förhandlat klart tre av de fem kollektivavtal som förbundet har med parterna på arbetsgivarsidan.

Glasavtalet följer till stora delar tidigare uppgörelser. Avtalet är 2-årigt och värdet ligger på 7,4 procent. Det innebär alltså att även glasavtalet tar rygg på det så kallade märket som industrin satte i slutet av mars.

Läs också Nytt storvarsel i bygg: "Alla orter berörs"

Löneökningen för de cirka 5 000 glasmästeriarbetarna som går på avtalet kommer enligt Byggnads landa på drygt 2 500 kronor i månaden under de två åren. En första höjning med 1 375 kronor gäller från 1 maj i år. En andra kommer nästa år och då med 1 148 kronor.

På de två färdigförhandlade avtalsområdena, bygg och plåt, införde parterna något de kallar för Svensk byggkontroll. Ett samarbete mellan arbetsgivare och fack som ska reglera hur granskningen av byggbolagen ska gå till. Bland annat handlar det om när och vilka handlingar facket ska få ut för att kunna genomföra det arbetet. Nu kan företagen i glasbranschen räkna med samma granskning då Glasbranschföreningen och Byggnads enades om att införa Svensk byggkontroll även i glasmästeriarbetarnas avtal.

Arbetsgivarna har fått igenom en utökad möjlighet när det gäller utläggningen av arbetstiden. Förändringen är på morgonen där det nu blir möjligt att lägga ut arbetstiden från 06:00 istället för 06:30. En konsekvens av detta är enligt Glasbranschföreningen att det framöver inte utgår någon OB-ersättning mellan 06:00 och 06:30.

Parterna har även enats om höjd pensionsavsättning med 0,1 procent 2023 och 01 procent 2024.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Glasavtalet klart – nytt spann för OB

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig