info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nytt storvarsel i bygg: "Alla orter berörs"

"2022 var ett år präglat av utmaningar och osäkerhet, vilket föranlett en minskad efterfrågan". Så säger Jenny Jakobson, kommunikationschef på Wästbygg, efter att bolaget varslar 70 anställda.

Positiv tillväxt, men ändå kan anställda bli av med jobbet. Foto: Mostphotos

Det var i samband med att Wästbygg släppte sin kvartalsrapport i torsdags förra veckan som bolaget meddelade att de behöver varsla cirka 70 anställda.

– Ett sådant beslut är aldrig lätt att fatta, men för att kunna fortsätta bygga en långsiktigt stark och lönsam koncern behöver vi anpassa verksamheten, skriver Jonas Jönehall, vd och koncernchef på Wästbygg Gruppen, i kvartalsrapporten.

Hur många av dessa är byggjobbare?

– 65 stycken av de varslade är i produktion. Alla våra orter i mellersta och södra Sverige berörs, säger Jenny Jakobson, kommunikationschef på Wästbygg.

Enligt henne innebär det här att både tjänstemän och byggnadsarbetare berörs.

Anledningen till varslet är enligt Jenny Jakobsson att 2022 var ett år präglat av utmaningar och osäkerhet, vilket föranlett en minskad efterfrågan, främst på bostadsmarknaden.

– Nedgången på marknaden ser ut att kvarstå under en tid framöver. För att kunna återskapa lönsamhet på de nivåer som Wästbygg Gruppen historiskt levererat, har bedömningen gjorts att kostnadsmassan för koncernen måste anpassas, säger Jenny Jakobson.

Wästbygg ska också avveckla ett förvaltningsbolag, Inwita Fastigheter.

I Byggnads region Väst berörs flera byggnadsarbetare av varslen. Det handlar om personal på byggserviceavdelningen inom Wästbygg Entreprenad.

Ombudsmannen Ronny Karlsson förhandlar med Wästbygg. Foto: Peter Gustafsson/ Byggnads Väst

På måndagsmorgonen fick ombudsmannen Ronny Karlsson ärendet på sitt bord. Han ska nu förhandla med Wästbygg om varslen och målet är att på något sätt rädda försörjningen för de sex personer som jobbar på byggserviceavdelningen i regionen.

– Det är mitt jobb att göra allt för att byggnadsarbetarna ska få behålla sina jobb. Företaget tänker lägga ner byggserviceavdelningen där de jobbar, enligt den information jag fått från Wästbygg. Men då får man undersöka om det finns omplaceringsmöjligheter inom företaget. Ett annat alternativ är att killarna får hjälp till jobb på andra företag, säger han.

Uppdatering: I en tidigare version av artikeln framstod det som att 65 byggnadsarbetare var varslade, men det är alltså både tjänstemän och byggnadsarbetare som berörs. 

Wästbygg

Ett börsnoterat entreprenad- och projektutvecklingsbolag som bildades 1981.

Bygger och utvecklar bostäder, kommersiella byggnader, samhällsfastigheter samt logistik- och industrianläggningar.

I koncernen ingår Wästbygg AB, Rekab Entreprenad AB, Logistic Contractor AB och Inwita Fastigheter AB.

Verksamheten bedrivs i Sverige, Danmark, Norge och Finland.

2022 omsatte koncernen 5,8 miljarder och hade 600 anställda.

Michael Toll, reporter
Margite Fransson, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nytt storvarsel i bygg: "Alla orter berörs"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig