info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Glasarbetare kräver högre lön

Glasarbetarna är stridsberedda. Nu vill de en gång för alla lämna bottenplaceringen i byggnadsarbetarnas löneliga.

När glasarbetarna i Byggnads hade rikskonferens på Rönneberga i Stockholm, rådde det ingen tvekan. De är trötta på att ha sämst lön bland alla i Byggnads, år efter år.
Inför den kommande avtalsrörelsen nästa år signalerade deltagarna på konferensen att de är tydligt stridsberedda.
– Alla är beredda att gå i konflikt. Det är nästan det man har väntat på, sa en av deltagarna och fick starkt stöd.
Enligt den senaste lönestatistiken tjänar glasarbetarna 120:11 kronor på ackord, vilket ger dem en jumboplats bland alla yrkeskategorier i Byggnads. Samma placering har de på tidlön med 117:85 kronor i timman.

Glasarbetarna uppmanades att komma med motioner till den kommande avtalsrörelsen. En lönefråga som också diskuterades är ackordet. Några få procent av glasarbetarna har ackord idag. Fler vill ha det, berättade deltagarna, men ofta motsätter sig arbetsgivaren ackord.
– Det måste bli en förändring så att de som vill ha ackord ska få möjlighet att ha det. Idag har vi ingen möjlighet att välja, det är arbetsgivaren som bestämmer, sa ombudet Roy Wernberg, från Helsingborg.

Glasarbetarna ska ha möjlighet att påverka de kommande löneförhandlingarna bland annat genom den referensgrupp som utsågs på mötet. Den består av:
Christer Runefors, Byggettan, Stockholm, Pierre Esbjörnsson, Malmö, Roy Wernberg, Helsingborg, Dan Berggren, Göteborg, Jonas Andersson, Umeå. Suppleant; Christer Croon, Stockholm.

Arbetsmiljö är en av de viktigaste frågorna för glasarbetarna. De har problem med tunga lyft, isocyanater i bilglaslim och skärskador. Under detta året gör Byggnads en speciell satsning på glas och vvs, vilket ingår i en större kongressbeslutad kampanj för de mindre yrkesgrupperna.
Målet är bland annat att man ska utse fler skyddsombud, öka organisationsgraden, höja kunskapen om arbetsmiljöfrågor, genomföra skyddsronder, och avdelningarna ska besöka små företag som inte har någon egen skyddsorganisation.
– Vi förväntar oss att det ska ge en bättre arbetsmiljö i förlängningen, sa arbetsmiljöombudsman Leif Wahll-Larsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Glasarbetare kräver högre lön

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig