info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Giftigt golvjobb stoppat

Ett golvjobb har stoppats på ett bygge i Sundsvall. I golvmassan fanns härdplast men ingen hade informerat byggnadsarbetarna om det, de hade inte fått den utbildning och läkarkontroll som fordras.

– Redan när jag klev ur bilen kände jag den fräna lukten från materialet, berättar Allan Nilsson från Byggnads i Sundsvall, som la ett första stopp. Ingen annan skulle få vistas i huskroppen samtidigt som byggnadsarbetare arbetade med materialet och de som jobbade med det måste ha ordentlig skyddsutrustning. Orsaken är golvmassan, Acrylith, som användes vid golvläggningen. Metylmetakrylatlösningen i golvmassan kan enligt varuinformationsbladen ge illamående, yrsel och allergier vid hudkontakt. Den som arbetar med den ska ha skyddshandskar, skyddsglasögon och andningsskydd, men det hade inte använts på den här arbetsplatsen.
Företaget kontaktade yrkesinspektionen som förstärkte stoppet. Inspektionen konstaterade att det var en härdplast golvläggarna arbetade med. Ingen byggnadsarbetare får hantera detta utan att ha utbildning och vara läkarundersökt. Också yrkesinspektionen slog fast att ingen annan får vara i huskroppen och arbeta när golvmassan används. Dessutom tycker inspektionen att felen som golvfirman och det samordningsansvariga företaget, NCC, gjort är så allvarliga att man överväger åtalsanmälan mot båda.
– Det är graverande att företagen inte känt till och informerat personalen om att de arbetat med en härdplast och att man inte följt de bestämmelser som gäller för den här typen av produkter, säger yrkesinspektör Berndt Jonsson.
Arbetsplatsen är ett laboratorium som uppförs för SCA: s räkning i Sundsvall.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Giftigt golvjobb stoppat

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig