info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Gemensam lönestrategi mot arbetsgivare

Förhandlare från tio avdelningar i Mellansverige träffades i går för att lägga upp en gemensam lönestrategi.

Orsaken till mötet var en lönekonferens i Örebro förra veckan. Där framkom det att många avdelningar hade problem i löneförhandlingarna med de rikstäckande företagen, bland annat Peab.
Den senaste tiden har de lokala ackordsförhandlingarna varit tuffare än vanligt i Västmanland. Arbetsgivarna har vid flera tillfällen försökt plantera månadslön eller bonus system på arbetsplatserna.
Avdelningen i Västmanland kritiserar också att arbetsgivarna diskuterar lönefrågor med MB-ledamöter, vilket strider mot avtalet.
– Företagen kallar det information, men egentligen lägger de förtäckta bud. Peab har bland annat erbjudit sina anställda en hög månadslön med bonus, vilket strider mot avtalet, säger Ulf Engstrand, mätningsföreståndare på Byggnads i Västmanland.
Företagen har också erbjudit medlemmarna höga delutbetalningsnivåer, om de väljer företagets bonussystem. Då kan de få mellan 120 och 130 kronor, i stället för stupstocken på 103-105 kronor i timmen.
– Företagen köper gubbarna med höga delutbetalningsnivåer. Förbundet borde förhandla för bättre delutbetalningsnivåer, när man nu har månadsis utbetalning, säger Ulf Engstrand.
I går var Peab problemet. Om några månader kanske det är andra företag.
De tio avdelningarna i mellansverige kommer att fortsätta att träffas och diskutera lönefrågor och strategier gentemot företagen.
– Vi måste jobba för ett bättre lokalt och regionalt samarbete, säger Ulf Engstrand.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Gemensam lönestrategi mot arbetsgivare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig