info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Gemensam aktion mot illegal arbetskraft i Skåne

Polisen måste agera mot den illegala arbetskraften i Skåne.

Det anser Byggnads Skåneavdelningar, Skånes byggmästarföreningar och länsarbetsnämnden i Skåne län, som ska lämna in en gemensam skrivelse till polismyndigheterna i Skåne.
– Vi vill att polisanmälningar tas på allvar, inte bara att man lägger ned dem, säger Paul Svensson, på Byggnads avdelning i Helsingborg.
Den senaste tiden har det på flera mindre arbetsplatser i Skåne upptäckts arbetskraft, som saknar arbetstillstånd.
Arbetskraften kommer främst från de baltiska länderna, Polen och Ryssland.
Flera polska egenföretagare arbetar sedan oktober i södra Sverige, främst med renoveringsarbete. Enligt skattelagstiftningen kan utländska företag få F-skattsedel. Företagen betalar skatt och sociala avgifter i hemlandet. Men invandrarverket anser att byggnadsarbetarna måste ha arbetstillstånd, men kan inte agera utan polisutredning.
Byggnads avdelning i Helsingborg lämnade i slutet av oktober in en polisanmälan mot de polska egenföretagarna. Därefter har ytterligare polisanmälningar om illegal arbetskraft lämnats in.
Men inget har hänt, eftersom ärendena inte är högprioterade inom polisen. I slutet av november vädjade avdelningen till polisstyrelsen i en skrivelse, men fick då till svar att utredningen ska tas upp igen efter helgerna.
– Vi kan inte acceptera att polisen inte utreder. Vi tycker att polisen ska åka ut direkt när vi gör anmälningar. Nu händer ingenting, säger Torvald Nilsson, ordförande i Byggnads Helsingborgsavdelning.
På finansdepartementet diskuteras nu frågan om det är utlänningslagstiftningen eller skattelagstiftningen som ska gälla för de polska företagen.
– Vi ska titta på om det är någon skillnad vad gäller tolkningen och om lagarna står emot varandra, säger Kjell Olsson, kansliråd på finansdepartementet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Gemensam aktion mot illegal arbetskraft i Skåne

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig