info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Ge större rätt till stridsåtgärder"

Större rätt att kräva avtal med utstationerande företag och rätt att kräva även försäkringar. Det föreslår utstationeringskommittén, som har utrett Lavallagen på regeringens uppdrag.

Senare i dag, onsdag, tar arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (s) emot förslag från den parlamentariska utstationeringskommittén. Kommittén har haft i uppdrag att utreda hur kollektivavtalets ställning kan stärkas när utländska företag skickar anställda på tillfälliga jobb i Sverige, så kallad utstationering. Utstationeringskommitténs ordförande har redan nu presenterat en del av förslaget på Dagens Nyheters debattsida.

Bevisregeln hävs

Enligt artikeln innebär förslaget att svenska facket får rätt att kräva kollektivavtal med hjälp av stridsåtgärder oberoende av vad företaget säger sig tillämpa för villkor sedan tidigare.
Det skulle innebära att den hårt ifrågasatta bevisregeln hävs. Enligt regeln kan företag som visar att de redan tillämpar motsvarande villkor från hemlandet i nuläget alls inte krävas på svenska kollektivavtal.

Vill ha försäkringskrav

Förslaget verkar inte ändra på det faktum att facket endast kan kräva nedskalade varianter av de svenska kollektivavtalen från utstationerande företag. Kraven ska vara begränsade till minimivillkor inom vissa områden, kollektivavtalets så kallade hårda kärna.
Dock tycker kommittén att den hårda kärnan bör tolkas vidare än hittills. Det skulle innebära en ny möjlighet att ställa krav gällande arbetsskade- och livförsäkringar som ger ekonomisk ersättning till arbetstagaren vid brister i säkerhet, hälsa eller hygien i arbetet.

Stärkt rätt att kontrollera

Arbetare ska också, enligt förslaget, få större möjlighet att driva krav enligt kollektivavtalet i svensk domstol. Vidare vill man ge facket stärkt rätt att kontrollera efterlevnaden av avtalet.
I nuläget regleras villkoren vid utstationering av den omdebatterade Lavallagen, eller Lex Laval, som trädde i kraft 2010. Lagen innebär begränsningar av fackets rätt att kräva kollektivavtal med hjälp av stridsåtgärder då det gäller just utstationerade arbetare. Den kom till i spåret av Byggnads konflikt med det lettiska bolaget Laval som arbetade på ett skolbygge i Vaxholm 2004.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Ge större rätt till stridsåtgärder"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig