info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Gästarbetare i Svartliden åker hem

Nu verkar det klart att gästarbetarna i Svartliden åker hem. Enligt beställaren Dragon mining ska sydafrikanska entreprenören MDM Ferroman ha hotat arbetarna. Om de inte åker hem får de inga jobb i Sydafrika.

Följetongen på gruvbygget i Svartliden går vidare. Tidigare i veckan avbröts kontraktet mellan Dragon mining och MDM. Bakgrunden är en ekonomisk tvist mellan beställaren och entreprenören. Enligt Fred Boman, vd på Dragon Mining i Sverige, krävde MDM 2 miljoner dollar annars skulle arbetarna plockas bort från gruvbygget.
– Den kontraktsumman som vi kommit överens om hade vi redan kommit upp i om man räknar in allt vi betalt för deras räkning och material som är beställt, säger Fred Boman.
Dragon mining menar att det är MDM som brutit kontraktet eftersom de inte uppfyllt alla villkor.

– Nu kör vi vidare med egen personal. Vi räknar med att komma igång med brytningen i december, säger Fred Boman.
Först var det tänkt att gästarbetarna skulle fortsätta jobba för Dragon mining sedan kontraktet med MDM brutits. Men efter flera turer fram och tillbaka verkar det nu som att de drygt 40 gästarbetarna, från bland annat Portugal, Sydafrika och länder i Sydamerika, åker hem.

En representant från MDM ska ha hotat gästarbetarna. Om de skulle fortsätta att jobba för Dragon mining skulle de bli svartlistade på arbetsmarknaden i Sydafrika.
– De pengar som arbetarna tjänat in hittills kommer att betalas ut. Jag har förståelse för om de tänker på sig själva och sin framtida arbetssituation och väljer att åka hem, säger Fred Boman.
Han säger att han nästan är glad att bli av med MDM som entreprenör.

Börje Norberg, ombudsman på Byggnads i Umeå är lättad.
– Jag har nog lagt ned ett par hundra timmar på allt tjafs upp i Svartliden under hösten. Det har blivit en del arbete på fritiden, säger han.
Börje Norberg menar att nästa gång Byggnads ställs inför en liknande situation är det bättre att beställaren får ta hela ansvaret för tidsrapportering, utbetalning av löner och förändringar i personalstyrkan.
– Vi har fått jaga representanter på MDM som inte velat göra något vi krävt, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Gästarbetare i Svartliden åker hem