info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Galaxenanställda förlorar rehabjobb

Skadade byggnadsarbetare tvingas bli arbetslösa eller skada sig ännu mer av sitt jobb. 450 byggnadsarbetare förlorar i år sitt Galaxenjobb efter att arbetsförmedlingen skärpt villkoren för lönebidrag. En av dem är Torsten Anderson, golvläggare.

– Det slår undan benen på människor som redan är drabbade, säger Torsten Andersson 62-årig golvläggare som tvingats ut i arbetslöshet.
Torsten är en av de cirka 450 skadade eller sjuka byggnadsarbetare som varit tjänstlediga från sin arbetsgivare, men som fått en anställning genom rehabiliteringbolaget Galaxen och placerats i lättare arbete på sitt gamla företag. Det har gjorts möjligt tack vare ett lönebidrag från Arbetsförmedlingen. Men nu har förmedlingen satt stopp.
– Det är inte klokt. Det är ju tack vare Galaxenanställningen jag haft möjlighet att både jobba och hålla skadorna i schack, säger Torsten Andersson.

Han är 62 år och kroppen märkt av de många åren i branschen. Länge har han haft ont i knän och rygg, men för fyra år sedan tillkom ännu fler skador och situationen blev ohållbar. Då fick han sin deltidsanställning genom Galaxen.
– Det var en lättnad, för det var ett helvete innan, att känna att du inte orkar med och kan prestera som förut, säger han.
När Arbetsförmedlingen i början av året drog in lönebidraget förlorade han arbetet.
-Företaget erbjöd mig att gå in på en vanlig halvtid, men det hade jag aldrig orkat. Det hade blivit hårdare press och jag är säker på att jag dragit på mig mer skador.

Galaxen rehabiliterar skadade och sjuka byggnadsarbetare genom att anställda dem och placera ut dem på anpassade jobb i företag, med lönebidrag. I ungefär hälften av fallen har de fått arbete hos sina gamla arbetsgivare. Så har det fungerat sedan 1980-talet. Men vid en genomgång av lönebidragen, ansåg Arbetsförmedlingens internrevision att det inte stämmer med reglerna och möjligheten stoppades. I vissa fall har Galaxen lyckats lösa problemet genom att hitta nya arbetsgivare, men cirka 450 arbetare blir av med Galaxenanställningen i år. Det räknar Bengt Bergqvist, vd för moderbolaget Centralgalaxen med.
– De måste gå tillbaka till sitt ordinarie arbete, där de riskerar att slita sönder sig ännu mer. Eller blir de att bli uppsagda och arbetslösa, säger han.
Per Samuelsson branschstrateg på Arbetsförmedlingen, säger att det som strider mot reglerna är att vara tjänstledig och tillbakaplacerad hos gamla arbetsgivaren, eftersom man inte ser Galaxen som en arbetsgivare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Galaxenanställda förlorar rehabjobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig