info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fyra stupstockslöner på NCC

NCC i Härnösand driver konsekvent mindre jobb till stupstockslön. Det anser de NCC-anställda som nu får avtalets lägsta lön, för fjärde gången på sju månader.

Den 1 december får fem NCC-anställda i Härnösand lönen sänkt till 106 kronor per timme. Orsaken är att en central förhandling om löneform strandade den 7 november.
Tvisten gäller tidlön eller ackord. Byggnadsarbetarna hävdar att gavelrenoveringen på Kackelabacken är ett rent ackordsjobb som borde kunna ge en förtjänst på ackordssnitt, cirka 135 kronor per timme. NCC hävdar jobbet inte går att mäta och vill betala tidlön på 121:65 kronor per timme.
– Det här är det fjärde jobbet som NCC i Härnösand driver till stupstock, berättar Yngve Albertsson, en av de snickarna på Kackelabacken.

Det handlar om mindre jobb, i tre av fyra fall om jobb som NCC utför på löpande räkning. Ofta hinner jobben slutföras innan stupstockslönen ska träda i kraft. Men tre NCC-anställda fick lönen sänkt till 106 kronor per timme under en och en halv månad vid ett av projekten. På Kackelabacken ska arbetet vara slutfört i december.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fyra stupstockslöner på NCC

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig