info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fyra misstänks för brott vid dödsolyckan i Kista

Fyra anställda vid det konsultföretag som ritade stommarna på bygget i Kista där en person dog och två skadades i somras, delges nu misstanke för vållande till annans död och kroppsskada.

Polisutredningen kring den tragiska händelsen under utbyggnaden av Kista Galleria i Stockholm i somras pågår för fullt. Personal från tre olika företag som på olika sätt var involverade i byggarbetsplatsen kallas till förhör hos polisen.
– Jag trodde att vi skulle vara klara med förhören till årsskiftet, men så blir det inte, säger Jan Burman förundersökningsledare vid Västerortspolisen i Stockholm.

Men personal från företaget som ritade stommarna, Cremona Byggkonsult AB, har nu förhörts färdigt. Och det var alltså en av stålbalkarna som brast vilket gjorde att tvåhundra ton prefabelement rasade. En montör avled omedelbart, en skadades allvarligt liksom en bilist som körde under byggarbetsplatsen. Fyra personer på Cremona har nu delgetts misstanke om vållande till annans död och kroppsskada.

Totalt sett tror Jan Burman att 7-9 personer kommer att misstänkas för brott. Nu väntar förhör med anställda från Ruuki som byggde efter ritningarna och där de båda montörerna var inhyrda, och projektören Forsen som hade samordningsansvar.
– Alla har slarvat, fast på olika sätt. Klart är att stålbalken var uppenbart för tunn, det kan till och med en lekman se. Ändå reagerade ingen. Det är lite upprörande, säger Jan Burman som efter att ha jobbat 20 år med våldsbrott är lite häpen över vad som sker på landets byggarbetsplatser.

Han säger sig vara säker på att åtal väcks, och tror på en fällande dom. Om det blir så sker rättegången antagligen under våren 2009.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fyra misstänks för brott vid dödsolyckan i Kista

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig