info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fyra åtalas i miljonhärva

Cirka nio miljoner kronor försvann i en härva med falska fakturor, så kallade målvakter och fyra olika bolag i byggbranschen. Fyra personer står åtalade, misstänkta för ekonomisk brottslighet.

I miljonhärvan är en bohusländsk företagare i centrum, skriver tidningen Bohuslänningen. I april 2008 slutade ett av hans bolag att bokföra sina utgifter. I oktober gick de i konkurs. Under den tiden passerade 3,5 miljoner kronor in och ut från bolagets bankkonto. Enligt åtalet har en del av pengarna förts över till andra företags konton som i sin tur har skickat dem till olika privatkonton. Därifrån har de tagits ut i kontanter.

Fyra bolag i härvan

Företagaren har försökt att dölja fifflet genom att sälja sitt bolag till ett tyskt hodingbolag. Men det är inte bara ett bolag i härvan, utan fyra. Händelserna i de fyra bolagen liknar varandra enligt åtalet. Metoden som används för att ta undan pengar följer ett klassiskt mönster för sådana här upplägg, enligt Ove Jäverfelt, åklagare på ekobrottsmyndigheten. Företagaren åtalas misstänkt för grovt bokföringsbrott, skattebrott och grov oredlighet mot borgenär. Två andra personer, företagarens medhjälpare och en målvakt, i åtalas misstänkta för grovt bokföringsbrott. Även en tredje person åtalas, misstänkt för bokföringsbrott.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fyra åtalas i miljonhärva

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig