info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fyra åtalade i skattehärva

Två män i byggbranschen åtalades i veckan för grovt skattebrott. De och deras två medhjälpare misstänks ha lurat staten på drygt 2,4 miljoner kronor.

Totalt har fyra män åtalats i skattehärvan. De misstänks ha lurat staten genom felaktigt redovisad moms och genom att strunta i skatter och avgifter. Härvan är ett virrvarr av falska fakturor, målvakter och nybildade och nerlagda bolag.
Enligt åklagaren Carsten Helland i Örebro, har en Närkebo bosatt i Stockholm, varit drivande i härvan.

Under första åtalspunkten misstänks han ha upprättat och sålt falska fakturor till en bekant rörföretagare i Göteborg, för att denne ska kunna använda dem i sin bokföring. För detta arbete har han tagit hjälp av en av de medåtalade. Det totala fakturabeloppet är på 792 000 kronor.
Under andra åtalspunkten har Närkebon bildat ett företag som hyrde ut arbetskraft till den bekante rörföretagarens bolag. Närkebon misstänks för att medvetet ha struntat i att betala in källskatter och arbetsgivaravgifter, för att sedan överlåta bolaget på en så kallad målvakt. Byggföretagaren, Närkebon och ett par medhjälpare har delat på de pengar som staten egentligen skulle haft.

På arbetarnas kontrolluppgifter har de däremot redovisat att skatter och avgifter blivit betalade. Åklagaren anser därför att arbetarna knappast har vetat om att de egentligen jobbat svart.
Närkebon misstänks också ha struntat i att bokföra 33 fakturor i sitt uthyrningsföretag.
Den misstänkte byggföretagaren har bland annat utfört arbete på processindustrierna i Bohuslän. Närkebon har nyligen avtjänat fängelsestraff för brott som liknar dem han nu misstänks för.
Rättegången hålls i Örebro tingsrätt.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fyra åtalade i skattehärva

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig