info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fyll i blankett - tjäna tusenlappar

Visste du att fackets okända försäkring gör så att dina pensions-pengar växer – även när du är sjuk eller föräldraledig? Snickaren Niklas Lusth har hittills tjänat 30 000 kronor bara genom att fylla i några blanketter.

Niklas Lusth, 41, är snickare på NCC och har två barn. Med hjälp av Afa Försäkring räknade tidningen Byggnadsarbetaren fram hur mycket avtalspension han fått under de perioder han har varit sjuk eller föräldraledig. Det blev 30 000 kronor totalt.
– Oj, vad mycket det blev, sa Niklas förvånat när han fick beskedet.
I företag med kollektivavtal har anställda rätt till pensionsavsättningar även när man är sjuk eller föräldraledig. Men denna avsättning sker inte automatiskt.

Många missar försäkringen

Man måste nämligen anmäla sin sjukdom, eller föräldraledighet, till försäkringsbolaget AFA först. Och enligt Byggnads är det många som missar detta. Så många att man skulle kunna kalla premiebefrielseförsäkringen den ”okända försäkringen”. Men för Niklas Lusth var försäkringen inget okänt. Tidigt i sitt yrkesliv fick han information från sin lagbas om vikten att fylla i sjukblanketten och skicka in den. Och för något år sedan när en förtroendevald från Byggnads var ute och pratade på hans arbetsplats, fick han reda på att även föräldraledighet ska anmälas.

Så funkar det

Försäkringen fungerar i korthet så här: När Niklas inte är närvarande på arbetet, på grund av sjukdom eller föräldraledighet, går AFA in och gör insättningar på kontot för avtalspensionen i stället för NCC.
NCC som tecknat kollektivavtalet ”befrias från premiepensionen”, därav det knepiga namnet premiebefrielseförsäkring. Försäkringen träder in vid sjukskrivning längre än två veckor, tidigare gick gränsen vid en vecka. Vid föräldraledighet får man pengar från den första dagen.

Förvånad över antalet dagar

Niklas har, likt många byggnadsarbetare, inte varit föräldraledig särskilt många dagar totalt. Trodde han:
– Jag var föräldraledig i några månader med min äldsta när hon var bebis. Men sen har det bara varit några veckor på sommaren, och några dagar vid jul, berättar Niklas.
Det kan tyckas lite. Men vid en närmare granskning visar det sig att antalet föräldrapenningdagar med båda barnen klättrat upp till 191 totalt. Eftersom det handlar om flera år, blir det ofta fler föräldradagar än man tror.

Många dagar sammanlagt

Antalet sjukdagar var också långt fler än vad Niklas hade föreställt sig. Två längre sjukskrivningsperioder på grund av arbetsskador under 2000-talet, därefter ett antal kortare perioder, ledde till att totalsumman i september 2012 var uppe på cirka 600 dagar.
Principen för försäkringen är enkel: Den utgår från den lön Niklas hade strax innan han blev sjuk eller föräldraledig. Fyra och en halv procent av den dagsinkomsten, gånger det antal arbetsdagar som han har varit borta från jobbet, går in på kontot vid årets slut.

Går bra söka i efterhand

Det går bra att ansöka om pengar från försäkringen i efterhand, så långt tillbaka som till januari 1996. AFA gör insättningar för alla dagar man har varit sjuk och det finns ingen gräns för hur många dagar man totalt kan få. När det gäller föräldraledighet kan man också ansöka i efterhand, men här går det en gräns vid 390 föräldrapenningdagar för varje barn, och man kan ”bara” gå tillbaka till år 2000.

Så mycket ökar din pension – kolla själv – enkel tabell

Niklas är 41 år i dag och har 24 år kvar till pensionen. AFA garanterar att hans pengar växer i takt med inflationen. Utöver detta växer pengarna med någon procent per år med en ränta på ränta-effekt. Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam, bedömer att de 30 000 som Niklas hittills fått under sina sjuk- och föräldraledighetsperioder, kan växa till cirka 66 000 kronor när han fyller 65.
– Då utgår jag från samma lågt räknade ränta på 3,5 procent, som används i det ”orangea kuvertet” från pensionsmyndigheten, säger Håkan Svärdman.

Stor skillnad

För Niklas Lusth kommer den lilla blanketten han fyllde i – att göra stor skillnad.
– Jag måste berätta för mina arbetskamrater om detta. Min närmaste arbetskamrat är föräldraledig rätt ofta, säger Niklas.

Så fixar du okända försäkringen vid föräldraledighet eller sjukdom:

  • Begär ut en ”036”-bild från försäkringskassan som visar totala antalet föräldrapenningdagar och sjukpenningdagar retroaktivt så får du koll.
  • Du behöver inte sitta och räkna ihop antal dagar själv – det gör AFA+Försäkringskassan.
  • Registrera din sjukskrivning på AFA:s kundwebb, så fort du är sjuk längre period än två veckor.
  • Registrera dina föräldrapenningdagar. Ange om du haft olika arbetsgivare under dina föräldrapenningperioder.
  • Du ska fylla i det datum du gjorde sjukanmälan till arbetsgivaren.
  • AFA avsätter pengar till avtalspensionen även om du inte längre får sjukpenning från försäkringskassan. Kontakta AFA Försäkring.
  • Tänk på att försäkringen kan gälla även när en anställning har upphört.
  • Ange om du haft olika arbetsgivare under dina sjukpenningperioder.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fyll i blankett - tjäna tusenlappar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig