info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fuskackord på NCC enligt Byggnads

– Ackordet är en typisk efterkonstruktion. Det säger Byggnads om NCC:s ackordsuppgörelse med polska anställda i Jönköping.

När Byggnads kom till värmeverket i Jönköping för att förhandla om löneform för de polska byggnadsarbetarna var ackordsuppgörelsen redan klar. Kjell-Åke Trygg, ombudman på Byggnads i Jönköping, fick se en överenskommelse som ska ge 109 kronor i timmen, precis den fasta lön som de anställda och NCC tidigare uppgivit.
– Det är uppenbart att det är en efterkonstruktion som kommit till efter arbetsdomstolens dom att ackord är huvudlöneform vid anläggningsjobb, säger Kjell-Åke Trygg.

Företaget har rätt, enligt anläggningsavtalet, att göra upp direkt med de anställda och det finns ingen tidsgräns för när en ackordsöverenskommelse ska tecknas. Men företaget är skyldigt att redovisa fördelningslistor till facket och några sådana har inte kommit till avdelningen i Jönköping.
Förhandlingen i förra veckan, som skulle handla om löneform, kom därför i stället att handla om avtalsbrott. Den lokala förhandlingen slutade i oenighet och nu väntar central förhandling.

Åke Sparringsjö, personalansvarig på NCC, säger att han inte förstår vad Byggnads menar med efterkonstruktion. Fördelningslistor ska man skicka in efter hand som avstämningar blir gjorda, säger han. Han tillbakavisar också att NCC skulle diskriminera de polska byggnadsarbetarna genom att betala dem mindre än de svenska som tjänar 157:50 på bygget.
– Det är olika entreprenader och då blir det olika lön, säger han.
– Dessutom har vi valt att ordna andra saker för de polska byggnadsarbetarna så totalt blir det ingen stor skillnad i kostnad. Som mest 15 till 20 kronor per timme, säger Åke Sparringsjö.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fuskackord på NCC enligt Byggnads

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig