info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fritt fram för företagsklubbar: "Nya vägar"

Det är ofta glest på Byggnads sektionsträffar. Stockholm-Gotland fick igenom en idé till förbättring på kongressen igår. Företagsklubbar kan nu bildas som ett komplement till kretsarna.

– Vi måste hitta nya vägar, säger snickaren Stefan Slottensjö.

Stefan Slottensjö i talarstolen på Byggnads kongress i Göteborg. Foto: Johan Fyrk

Byggnads Stockholm-Gotland skrev i sin motion om problem som finns inom förbundet och inom den fackliga verksamheten i stort: ”Idag fungerar medlemsdemokratin dåligt och intresset och engagemanget för fackliga frågor är lågt. Dessutom har medlemskåren sjunkit över tid och förändringarna i attityder till att vara med i facket har förändrats, speciellt hos yngre utan fasta jobb.”

Förslaget till kongressen var därför att börja undersöka möjligheterna att starta fackklubbar, ett förslag som bifölls.

– Rotationen på folk var mycket större förut. Nu är många fast anställda och det skulle kunna innebära att man kanske kan ha en klubbverksamhet, i alla fall på rätt så många ställen. Fler skulle kunna delta i fackliga diskussioner, säger snickaren Stefan Slottensjö.

Han berättar att förslaget var inspirerat av Elektrikerförbundet, som har klubbverksamhet.

– De åker på sina klubbmöten efter arbetstid. De får en starkare sammanhållning inom ett företag på så sätt. De går på möten och driver frågor på ett annat sätt.

Vad finns det problem med klubbar?

– Man kan bli alldeles för navelskådande och bara ser sina egna problem och sitt eget inte tänka arbetstagaren i stort. Det här kräver ett annat tänk över tid.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fritt fram för företagsklubbar: "Nya vägar"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig