info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Franska jätteställningen – så lång tid tar den att demontera

Byggställningarna kring katedralen i Notre-Dame innehåller inte mindre än 50 000 rör. Snart inleds det komplicerade arbetet med nedmonteringen.

Ett omfattande arbete med demontering av byggnadsställningarna kring katedralen väntar. Foto: Foto: Jami430/Wikipedia

Det var den 15 april i år som den världsberömda katedralen i Notre-Dame, som då genomgick en renovering, plötsligt stod i lågor. Taket och den 90 meter höga spiran förstördes i branden. Frankrikes president Emmanuel Macron var snabb med att lova det franska folket en återuppbyggnad, något som dock kan ta lång tid.

Ett första steg är att få bort byggställningarna, något som är lättare sagt än gjort. För det är inte några små ställningar det rör sig om. De innehåller 50 000 rör som under branden upphettades till 800 grader, skriver nyhetsbyrån TT.

Enligt helgedomens välgörenhetsstiftelse kommer det att ta hela fyra månader att montera ner byggställningarna. Därefter kan restaureringsarbetet påbörjas, vilket förväntas ta minst fem år.

Katedralen i Notre-Dame började byggas på 1100-talet och är med på Unescos världsarvslista. Det är också en av Paris mest besökta sevärdheter.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Franska jätteställningen – så lång tid tar den att demontera

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig