info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Från IKEA till bygget – nu vill Kamprads stoppa byggbrottslingar

Familjen Kamprads stiftelse gör nu en satsning mot brottsligheten på landets byggen. Målet är att få stopp på buset och samtidigt tjäna pengar. "Vi vill såklart ha avkastning på alla våra investeringar", säger Johan Dahlstrand, Investment Manager på stiftelsens helägda bolag Entreprenörinvest.

Familjen Kamprads stiftelse har gjort en investering i byggbranschen. Foto: Pressbild

Investeringen för att motverka kriminell verksamhet på landets byggen går alltså via Entreprenörinvest, ett dotterbolag som ägs av familjen Kamprads stiftelse. Det som hänt är att Entreprenörinvest köpt in sig i Moxy, ett bolag som arbetar mot arbetslivskriminaliteten i byggbranschen. Johan Dahlstrand är Investment Manager på Entreprenörinvest.

Ett samhällsproblem som vi gärna vill vara med och motverka

Varför satsar ni pengar i ett bolag som arbetar mot arbetslivskriminalitet i byggbranschen?

– Det är för att vi tycker att det är ett samhällsproblem som vi gärna vill vara med och motverka. Sedan tror vi att det finns en möjlighet för Moxy att hitta en nisch i marknaden där de kan bli en ledande aktör.

Moxy genomför alltså kontroller på byggarbetsplatser. De granskar även företag. Bland annat tittar de på hur arbetsplatser och bolag följer de regler som finns när det gäller in- och utloggning på byggarbetsplatser, övertid, skatter, arbetstidslagstiftning och regler kring utstationering.

Johan Dahlstrand, Investment Manager på Entreprenörinvest. Foto: Pressbild

Under de senaste åren har företaget inspekterat 700 arbetsplatser, analyserat fler än 2 000 arbetsplatser och 26 000 företag.

Vad känner du själv till om de problem som finns kring arbetskriminalitet på bygge i dag?

Läs också Nya "jättestarka verktyg" – tre aktörer går ihop mot byggkriminella

– I detalj har jag inte så mycket personliga erfarenheter av det mer än att jag läser tidningsartiklar som beskriver problemen, säger Johan Dahlstrand, som inte vill säga hur mycket Entreprenörinvest investerat i Moxy.

Kommer ni vara delaktiga i arbetet eller kommer ni mer ha en roll som investerare?

– Vi är en investerare helt och hållet. Den operativa delen kommer Moxy sköta.

Entreprenörinvest har som mål att deras investeringar ska skapa värdetillväxt och en långsiktigt bra förvaltning av stiftelsens kapital.

Ska man se det som att ni tror att det här med att få ordning på arbetslivskriminaliteten på landets byggen kommer ta lång tid?

Läs också Peab inleder hårdare kontroller på sina byggen

– Min förhoppning är såklart att med hjälp av Moxy ska vi kunna råda bot på kriminaliteten så fort som möjligt, men problemet är utbrett så det kommer ta ett antal år innan vi når dit.

Hård kritik på NCC:s Lisebergbygge

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Från IKEA till bygget – nu vill Kamprads stoppa byggbrottslingar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig