info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya "jättestarka verktyg" – tre aktörer går ihop mot byggkriminella

En grävande journalist, före detta poliser och experter på stora datamängder. Tre företag går ihop mot kriminaliteten inom bygg.

– De kontroller som görs idag är inga kontroller, säger Anna-Lena Norberg på Företagsgranskning.

Anna-Lena Norberg, expert på att granska utländska företag. Foto: Företagsgranskning/Mostphotos

Byggmarknadskommissionen visade nyligen en mörk bild av byggbranschen, där minst 75 procent av byggföretagen från Estland, Lettland, Polen, Slovakien och Tjeckien beräknas bryta mot lagar eller avtal.

Samtidigt har intresset från beställare och entreprenörer att ta itu med problemen ökat. Stockholmshem har i satsningen Rättvist byggande under flera år kontrollerat ID-handlingar, skatter, sociala avgifter och oanmälda underentreprenörer tillsammans med fyra andra bolag. Nu står ytterligare 15 företag på kö för att bli medlemmar.

Även säkerhetsbolaget 2 Secure, där grundarna har bakgrund i polisens nationella insatsstyrka mot terrorism, har märkt ett kraftigt ökat intresse från byggbolag att bekämpa kriminaliteten. Tillsammans med företaget Moxy ID har 2 Secure genomfört runt 300 arbetsplatsinspektioner i år.

Men byggbolagen vill ha mer och 2 Secure växlar upp för att möta efterfrågan på marknaden. Man startar nu ett nära samarbete med just Moxy ID, som med ett digitalt verktyg bland annat kontrollerar närvaro och arbetstid. Även bolaget Företagsgranskning, experter på granskning av utländska bolag, vävs in.

Det räcker ingenstans att kolla om företagen har f-skatt

De tre bolagens mål är att skapa en heltäckande tjänst för att upptäcka lönedumpning, skatteflykt och osund konkurrens.

Anna-Lena Norberg på Företagsgranskning jobbade under flera år som journalist på sajten stoppafusket.se, men har sedan ett längre tag ägnat sig åt utredning och konsultarbete. Hon anser att de kollar som huvudentreprenörer och beställare i dag gör av sina entreprenörer inte räcker till.

– De kontroller som görs idag är inga kontroller. Det räcker ingenstans att kolla om företagen har f-skatt, om de är registrerade i Fora (kollektivavtalad försäkring) eller att de inte har någon skatteskuld i Sverige. Men vi bygger upp jättestarka verktyg, säger hon och förklarar att de tre företagen granskar olika parametrar hos byggentreprenörerna.

– Vi tittar på företagens information, till exempel i årsredovisningen. Ett företag kanske har 50 personer här i landet, som är heltidsanställda. Sedan står det i årsredovisningen att de har tre miljoner kronor i utbetald lön – då vet jag att det är lönedumpning.

Företaget Ansvar erbjuder precis som ni tjänster för granskningar inom bygg. Vad tyder det på att den här kontrollbranschen växer?

– Det har blivit väldigt utbrett med fusk inom bygg. Jag kan bara hänvisa till Byggmarknadskommissionens rapport som jag själv har varit med och skrivit. Vi har lagar, regler och avtal och då måste man också göra kontroller. Annars blir vi helt i händerna på kriminella företag, eftersom det inte går att konkurrera vitt mot svart.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya "jättestarka verktyg" – tre aktörer går ihop mot byggkriminella

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig