info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Från Byggnads till LO

Torbjörn Johansson har nu valts till LO:s nye avtalssekreterare. I dag är första dagen på det nya jobbet. - Det här är ett fantastiskt förtroende att få bära och förvalta, säger han.

På söndagsförmiddagen valdes Byggnads Torbjörn Johansson av en enhällig LO-kongress till ny avtalssekreterare. Från snickare och lagbas vid 25 års ålder kommer han nu att vara en av de tongivande inom LO.

Hur känns det?

− Det känns bra än så länge, det har varit fantastiska men hektiska dagar. Det har varit en väldigt strulig tid med avtalsperioden. Så det var skönt att kunna sluta strejken i fredags och byta kläder för att gå in på kongressen och sedan bli vald på söndagen.

Vad händer nu?

− Jag ska börja med att sätta mig in i allt vad det här innebär och sedan hitta en strategi för att få medlemmarna i LO att enas så att vi kan ha något gemensamt att driva. Det gäller att ena människor och få oss att gå samman, det är då vi vinner.

Hur kommer LO att förändras med den nya ledningen?

− Vi är överens om att LO ska bli en starkare makt och det tänker vi se till att det blir också. Det första målet är att vi ska bli starka i avtalsrörelsen. Kontrollerar LO lönerna så kontrollerar vi också jobben.

Hur känns det att lämna Byggnads?

− Det är väldigt tråkigt faktiskt. Jag älskar Byggnads och byggnadsarbetarna och jag har faktiskt gråtit några tårar över det här. Allt jag har lärt mig kommer från Byggnads och alla kamrater och allt finns där.

Du var en av kandidaterna till att bli Byggnads nye ordförande. Är du besviken?

− Nej, jag valde ju det här. Risken om både jag och Johan hade kört är att vi hade spräckt Byggnads, och det förtjänar inte byggnadsförbundet. Jag skulle älska att vara Byggnadsordförande, men på LO kan man göra enormt mycket mer skillnad.

Hur kommer rollen inom LO att skilja sig från den inom Byggnads?

− Byggnads är ju en lättare, homogen grupp där det finns uppskattning, respekt och kärlek mellan gubbarna så där är det enklare. Här är det fruktansvärt blandat mellan förbunden. Alla har samma ideologi, men tänker olika. Men lyckas man med det här får det mycket mer konsekvenser.

Sebastian Danielsson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Från Byggnads till LO

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig