info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fråga kassan innan du går på möte

Sjukskrivna medlemmar i Byggnads i Gällivare törs inte gå på fackmöte av rädsla för att förlora sjukpenningen. Försäkringskassan säger att det normalt är okej men att det är bra att fråga först.

I februari stängde försäkringskassan av en person i Gällivare från sjukpenning på grund av besök på ett partimöte. Händelsen har fått flera sjukskrivna medlemmar i Byggnads i Gällivare att ringa facket för att kolla om de kan gå på fackmöte utan att riskera avstängning.
– Det är flera som har ringt, säger Ulf Normark, ombudsman på avdelningen. Han har inte kunnat ge dem något klart besked och anser att det är upprörande att sjukskrivna upplever det som ett hot mot ersättningen att delta aktiviteter som gagnar deras rehabilitering.

Birgitta Målsäter är chef på försäkringskassans centralkontors enhet för sjukpenning och arbetsskadeersättning. Inte heller hon kan ge ett klart besked.
– Reglerna är inte sådana att det går att säga att det ena eller det andra går att göra, säger hon.
Men hon känner inte till något fall där någon stängts av efter att ha deltagit i fackmöte. Birgitta Målsäter säger att det bästa är att den som känner sig osäker frågar sin handläggare på försäkringskassan om det är okej att gå på möte.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fråga kassan innan du går på möte

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig