info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fortsatta problem i Svartliden

Igår skulle ett 40-tal gästarbetare skickas hem från Svartlidengruvan. De vägrade. Nu har Dragon mining brutit kontraktet med entreprenören MDM och tagit över ansvaret för gästarbetarna, som återgår till arbetet.

– Jag får frossbrytningar när jag hör talas om Svartliden. I förrgår fick jag ett samtal om att gästarbetarna befann sig på ett hotell i Lycksele och att de skulle skickas hem, säger Börje Norberg, ombudsman på Byggnads Umeå.
Det var i måndags som gästarbetarna i Svartliden fick veta att de skulle skickas hem. Men gruvarbetarna vägrade. De ville ha ut sina löner kontant innan hemresan.
Men nu har kontraktet mellan Dragon mining och entreprenören MDM brutits och Dragon mining tar själva över ansvaret för gästarbetarna som kommer från Portugal, Sydafrika och Sydamerika. Gruvarbetarna är dock fortfarande anställda av det sydafrikanska bemanningsföretaget Staff Buro.

– För oss är det här ett bättre läge. Det har varit svårt att förhandla med MDM, säger Börje Norberg.
Det har varit många turer kring gruvbygget. Tidigare i höstas avslöjades att Staff Buro tvingat sina anställda att skriva hemliga kontrakt. Bland annat fick de anställda inte kontakta svenska fackförbund och de skulle uppge en högre lön om någon frågade.
Efter flera förhandlingar utlovades löner som anges i svenska avtal.
Både Metall och Byggnads har varit inblandade i konflikten i Svartliden. Det är Byggnads som haft hand om bevakningen på plats.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fortsatta problem i Svartliden

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig