info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fortsatta förhandlingar om pendlingsbidrag

Näringsdepartementet vill inte släppa idén om att införa ett särskilt stöd till arbetslösa byggnadsarbetare som vill veckopendla.

Statssekreterare Anna Ekström på näringsdepartementet kommer att kalla till sig Byggnads och Byggentreprenörerna igen, för att diskutera frågan.
Nyligen ställdes ett möte mellan parterna och näringsdepartementet in, då det blev klart att Byggnads och Byggentreprenörerna höll fast vid sitt förslag till upplägg av pendlingsstödet.
Parterna föreslog att staten ska bidra med kostnaderna för resor mellan hemorten och arbetsorten en gång per vecka. I gengäld skulle byggbranschen ansvara för ett bra tillfälligt boende samt resor till och från arbetet.
-Jag är helt inställd på att vi ska hitta ett sätt att lösa detta. Byggbranschen är så speciell och här behövs arbetsmarknadspolitiska insatser, bland annat för att undvika flaskhalsar och löneglidning. Det är glasklart att staten ska gå in med stöd, men det är lika glasklart att branschen också ska bidra med pengar, säger Anna Ekström.
Även Byggnads tror att man kommer att hitta en lösning.
-Arbetet fortsätter. Det kommer nog fram något förslag så småningom. Trycket är så stort. Men vi måste hitta en lösning som alla tror på, säger Mårten Nilsson, som för Byggnads och Byggentreprenörernas räkning, förhandlar om byggpendlingen.
Det är, precis som i de flesta andra sammanhang, finansieringen som är knäckfrågan.
Näringsdepartementet föreslår att arbetsgivarna står för hälften och staten för den andra hälften av kostnaden för byggpendlingen.
Byggentreprenörerna och Byggnads kritiska till en sådan lösning.
Risken är stor att de som bor närmast storstadsregionerna går före dem som bor i exempelvis Norrland om arbetsgivarna står för kostnaden, menar Byggnads.
Tanken med stöd till byggpendling är att regioner med brist på arbetskraft ska kunna få tillgång till byggnadsarbetare från regioner med stor arbetslöshet. I Norrbotten är den öppna arbetslösheten 22 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fortsatta förhandlingar om pendlingsbidrag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig