info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fortsatt strid om polackers ackord

Det blåser upp till strid om polackerna som arbetar på kraftverksbygget i Jönköping. Byggnads menar att NCC Polska snickrat ihop ett ackordsavtal för polackerna enbart för att inte bli stämda för kollektivavtalsbrott.

Byggnads kallade till lokal förhandling i början av året med anledning av att de cirka 60-70 polackerna, som arbetar på bygget i Jönköping, hade tidlön och inte ackord. De tjänade 109 kronor i timmen, medan svenskarna på samma bygge tjänade 157,50 kronor per timme, enligt svenskarnas ackordsavstämning.
I anläggningsavtalets paragraf tre står det att ackord ska vara huvudlöneform om ”förutsättningar finns”.

– Vi anser att förutsättningar finns när svenskarna arbetar på ackord, säger Kjell-Åke Trygg, mätningsföreståndare på Byggnads avdelning i Jönköping.
Vid den lokala förhandlingen presenterade plötsligt arbetsgivarna en ackordsuppgörelse. De hävdade därmed att de följer kollektivavtalet och att inga fel begåtts.
– Uppgörelsen har samma konstruktion som för det svenska arbetslaget, säger Ingemar Legrell, regionchef på Sveriges Byggindustrier.
Men enligt Byggnads är avtalet en efterhandskonstruktion.
– Man gjorde i ordning en skriven överenskommelse innan den lokala förhandlingen, säger Torbjörn Johansson, ombudsman på Byggnads.

Byggnads misstänker att ackordsuppgörelsen är konstruerad så att lönerna blir mycket lägre för polackerna än för svenskarna.
– Men vi har inte granskat kalkylerna ännu, så vi vet inte med säkerhet, säger ombudsmannen Willy Hulthén.
Enligt NCC fick svenskarna fick 157,50 kronor utan att någon egentlig inarbetning av tid hade skett.
Till tidningen Byggindustrin säger Åke Sparringsjö, som förhandlar för NCC Polska, att det polska arbetslaget kommer att höja sin lön från utgångsläget 109 kronor, om det sker en inarbetning av tid.
Den centrala förhandlingen kommer att äga rum i början av juni.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fortsatt strid om polackers ackord

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig