info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fortsatt långa väntetider i a-kassan

Foto: Privat Väntetiderna har kortats något i Byggnads a-kassa. Men fortfarande får de flesta vänta nästan två månader på pengarna. - Det börjar bli desperat här. Räkningarna ska ju betalas, säger arbetslöse takmontören Roger Brännvall i Luleå.

Väntetiden i Byggnads a-kassa minskade något i december jämfört med månaden innan. Statistik från inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) visar att Byggnads a-kassa nu gått från jumbo till en mittenplacering bland LO-kollektivets kassor. Kassan är till och med snäppet mer effektiv än snittet för samtliga kassor.
– Det är glädjande. Vi har kompletterat med personal och lyckats få ner tiderna, säger Gunnar Dahlberg, ordförande i Byggnadsarbetarnas arbetslöshetskassa.

Gunnar Dahlberg räknar dock med att väntetiderna ökar något nu i januari och början av februari.
– Det är många som blivit arbetslösa samtidigt. Därför ökar tiderna. Men vi har ett mycket bättre utgångsläget nu än i fjol och vi kommer att kunna minska väntetiderna under 2010, säger han.

I dag har hälften av de sökande fått sina pengar inom sju veckor. En fjärdedel får vänta hela tre månader eller mer. Takmontören Roger Brännvall i Luleå skickade in sina papper i början av januari. När han ringde i går till sitt lokala a-kassekontor visade det sig att de inte hunnit titta på handlingarna än.
– Jag tycker att det är oacceptabelt att papperna bara kan ligga där i tjugo dagar utan att någon ens tittar på dem. Tänk om jag måste komplettera. Då kommer det dröja ännu längre tid, säger han.

Roger Brännvall är mycket kritisk till de långa handläggningstiderna.
– De kräver att jag ska betala fackavgiften varje månad. Men själv får jag inga pengar. Snart hamnar jag i den sitsen att jag inte har råd med avgiften, och då kommer jag bli utförsäkrad, säger han.
Roger Brännvall tycker att situationen liknar ett moment 22.
– Jag får inga pengar av de, så de kan inte få några pengar av mig, och då riskerar jag att bli utförsäkrad. Det är helt vansinnigt, säger han.

Gunnar Dahlberg ger dock lugnande besked.
– Ingen ska behöva bli utförsäkrad på grund av långa väntetider. Om det nu skulle vara så att någon inte har råd på grund av väntetiderna så kvalificerar sig det som särskilda skäl, säger han.

Enligt Gunnar Dahlberg jobbar handläggarna på arbetslöshetskassan på i ett bra tempo. Majoriteten av handläggningstiderna ligger under den rimliga gränsen på sex veckor. Det som tar tid är istället att få in alla nödvändiga handlingar från de arbetslösa – detta på grund av ett ständigt föränderligt och snårigt regelsystem.
– På 30 månader har a-kassorna fått bygga om sina datasystem 15 gånger. Dessutom genomförs förändringar med väldigt kort varsel. Det här senaste med att utförsäkrade ska skrivas in hos oss beslutades till exempel den 21 december. Beslutet trädde sedan i kraft den första januari. Jag menar, a-kassehandläggare är också människor som kanske vill vara lediga över julhelgen, säger Gunnar Dahlberg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fortsatt långa väntetider i a-kassan

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig