info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fortsatt brist på byggnadsarbetare

Det blir gott om jobb i byggbranschen de kommande åren. I många yrken råder brist på arbetskraft. Störst väntas bristen bli bland golvläggare, vvs-montörer och betongarbetare, visar en ny rapport.

I de flesta byggyrken väntas det bli goda möjligheter till jobb både i år och de närmaste fem till tio åren. Det konstaterar Arbetsförmedlingen i sin rapport ”Var finns jobben?”.
Arbetsförmedlingen räknar med att sysselsättningen fortsätter att öka i byggbranschen. I många yrken är det brist på personal. Byggkonjunkturen är stark, främst beroende på bostadsbyggandet, men det finns också en stor efterfrågan inom reparation, -om och tillbyggnad, samt inom anläggningsjobb.
Många arbetsgivare upplever idag ett problem att få tag på utbildad personal och Arbetsförmedlingen räknar med att rekryteringsbehovet kommer att fortsätta öka. Till en del dämpas behovet genom att ta in utländsk arbetskraft.

Svårt med lärlingsplatser

Störst väntas bristen på personal bli bland golvläggare, vvs-montörer, betongarbetare och murare under de närmaste tio åren. Inom vissa mindre yrken kan bristen slå hårt mot enskilda arbetsgivare, som exempelvis bland de som söker byggnadsplåtslagare, kranförare, glasmästeriarbetare och isoleringsmontörer. Där är det få sökande till utbildningarna.
Tillgången på träarbetare väntas bli tillräcklig, eftersom fler ungdomar är intresserade av att utbilda sig inom det området. Samtidigt pekar Arbetsförmedlingen på problem även fortsättningsvis med att få tag på lärlingsplatser i vissa byggyrken.
– Det gäller särskilt i de populäraste yrkena, som till exempel bland träarbetare, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.
Han betonar att det är viktigt med en gymnasieutbildning för att få fotfäste på arbetsmarknaden.
Minst är efterfrågan på grovarbetare inom bygg- och anläggning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fortsatt brist på byggnadsarbetare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig