info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Fortfarande i chocktillstånd"

-Det känns inte bra. Vi är nog fortfarande i chocktillstånd, säger montören Björn Olsson. Han är en av de montörer som hotas av uppsägning inom Skanskas stomverksamhet. På fredag inleds förhandlingarna om uppsägningar.

Totalt varslar Skanska om uppsägningar för 143 anställda vid Skanska Stomsystem, som ingår i Skanska Sverige. Det omfattar totalt 106 yrkesarbetare, varav 40 är byggnadsmontörer i områdena Väst och Syd, det vill säga i Göteborgs- och Malmöregionerna. Övriga arbetar vid den fabrik i Bollebygd, som Skanska avser att lägga ner.
Förhandlingar har hållits med samtliga fackförbund om nedläggning av fabriken och den aktuella verksamheten med montörerna. Och facken har accepterat en nedläggning.
-Man har försökt att rädda verksamheten i flera år. Men lönsamheten är för dålig, det har inte lyckats. Konkurrensen är för hård, säger Kurt Linderson, sammankallande för Byggnads mb-grupp på Skanska.

”Tung situation”

På fredag inleds förhandlingar om arbetsbrist för de 40 montörer som är medlemmar i Byggnads. De fabriksanställda är medlemmar i Metall. Enligt Kurt Linderson kommer facket att försöka hitta möjligheter till omplacering.
-Men tyvärr har vi fått veta att möjligheterna till det inte ser så ljusa ut. Det är en väldigt tråkig och tung situation, säger han.
Montören Björn Olsson är facklig förtroendeman och verksam vid Malmöregionen, där 31 montörer hotas av uppsägning. Han berättar att många av arbetskamraterna mår dåligt efter beskedet om nedläggning av avdelningen. De fick veta det i förra veckan.
– Det kom som en total nyhet både för oss och vår chef, säger han.

Oväntat med nedläggning

Björn Olsson visste att det var problem med lönsamheten men kunde inte tänka sig ett så drastiskt beslut.
-Vi tänkte att man kanske skulle dra ner, men att man skulle lägga ner hela avdelningen fanns inte i vår vildaste fantasi, säger han. Han avvaktar nu mer fakta om bakgrunden till beslutet.
En del av verksamheten inom Skanskas stomverksamhet kommer att finnas kvar. Det gäller verksamheten vid fabriken i Sigtuna och monteringen i Mälardalen. Enligt Skanska är tanken att utvecklas i Mälardalen och Mellansverige.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Fortfarande i chocktillstånd"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig