info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Första veckan på byggprogrammet

Lina Kurkkio har i dagarna börjat på byggprogrammet i Borlänge. Hon har stora förväntningar på utbildningen och ser fram emot tre roliga studiår.

Hur känns det?
– Det känns jättebra. Det ska bli så kul! Men också lite nervöst förstås. Nu vill jag att skolan ska starta på riktigt så att vi kommer igång så fort som möjligt.
Hur föddes idén om att bli byggnadsarbetare?
– När jag var liten byggde jag mycket kojor ihop med mina killkompisar. Jag har nog alltid velat bli snickare egentligen. Tyvärr är det är många som tror att tjejer inte passar för det här yrket.
Är det snickare du vill bli?
– Ja, det känns som den inriktningen passar mig bäst. Men det är många som söker och det kan vara svårt att komma in, men jag ska göra ett försök.
Det är fortfarande väldigt få tjejer som väljer bygg, hur reagerade dina kompisar och föräldrar på ditt val av program?
– De har inte faktiskt inte stöttat mig, och menar att det kommer att bli tufft och en del tycker att jag borde ha valt att bli frisör i stället. Men jag känner för det här. Min kille har stöttat mig. Jag kom in på teknisk linje som var mitt förstahandsval, men tackade nej till platsen, eftersom jag ville det här. Varför ska jag göra det andra tycker vore bäst? Jag vill göra det jag tycker är viktigt och bra, jag vill ju ha kul i tre år.
Tror du själv att det kommer att bli tufft?
– Ja, det tror jag, faktiskt. Men jag tänker stå upp för mig själv och skita i vad folk säger. Jag vet att jag kan.
Vad är din dröm i framtiden?
– Att starta egen firma. Jag tror att det kan vara en fördel att vara tjej, som egenföretagare.
Färre och färre ungdomar söker till byggprogrammet. Vad tror du det beror på? Vad säger dina jämnåriga?
– Alla strävar efter att få ett yrke med så hög lön som möjligt. Och då tänker de inte på att det finns roliga hantverksyrken. De tänker inte heller på att man faktiskt kan läsa högskoleförberedande kurser i tillägg till byggprogrammet, så att man kan läsa vidare sen om man vill.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Första veckan på byggprogrammet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig