info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Första rörkvinnan med nytt yrkesbevis

Rebecca Andersson är den första kvinnan i Sverige som får yrkesbevis som rörläggare, efter den nya utbildningen. Hon mottar sitt bevis idag.

Rebecca från Göteborg är 21 år och anställd av Aderbys Rör i Kungsbacka.
– Jag stormtrivs med jobbet och det allra bästa är arbetskamraterna, säger hon.
Under fyra dagar var hon i Jönköping och gjorde de praktiska och teoretiska proven för yrkesbeviset; ett tecken på att hon har avslutat sin lärlingstid och har en godkänd yrkesexamen som VVS-montör.

Rebecca är den första kvinnan med examen enligt det nya gymnasiesystemet, tre år på gymnasium och 3 400 timmar som lärling på det företag där hon är anställd. Men hon kunde mycket väl ha sysslat med kärnkraft istället, för rör.
– Jag skulle ha läst en utbildning om kyla och värme för att sedan utbilda mig till kärnkraftstekniker. Men det var bara jag som valt det så det blev ingen klass. Då valde jag mellan vvs-, fastighet och fartyg. Sedan har det bara rullat på, berättar hon.
Det är oklart hur många kvinnliga rörmontörer det finns i landet. Lars Holmqvist på Byggnads i Göteborg tycker det är bra att få in fler kvinnor i vvs-branschen, en bransch där det regionalt råder brist på arbetskraft.
– Det är toppen. Här i Göteborg har vi nu ytterligare en tjej på gymnasieutbildningen och en som går på Lernia för att bli rörmontörer, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Första rörkvinnan med nytt yrkesbevis

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig