info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Första avtalen klara i industrin

Pappers- och skogsindustrin blev först med ett nytt kollektivavtal. Det ger drygt två procents lönelyft per år i tre år. Byggbranschens parter ser industrins avtal som grund för fortsatta förhandlingar.

Industrifacket och Metall har vid lunchtid på torsdagen sagt ja till medlarbud som innebär 6,8 procents löneökning på tre år samt en arbetstidsförkortning som kostar 0,5 procent på tre år. Ett liknande medlarbud har accepterats av både arbetsgivare och fack i massa- och pappersindustrin.
Byggnads och Sveriges Byggindustrier, BI, ställde in onsdagens avtalsförhandlingar eftersom det då inte fanns något avtal på industrins område. De nu accepterade medlarbuden öppnar för mer konstruktiva förhandlingar. Det tror i alla fall Bo Antoni, vd på BI och Gunnar Ericson, förhandlingschef på Byggnads.
– Det var inte mycket, långt under det vi begärt. Men det är ju det här vi har väntat på för att kunna börja diskutera pengar, säger Gunnar Ericson.

Bo Antoni är mer positiv till nivån i industrins avtal.
– Industrin sätter märket. Det här är en självklar utgångspunkt och det finns inga skäl till att nivån skulle bli en annan i byggbranschen.
Byggnads och BI träffas redan på fredagen för fortsatta förhandlingar. Både Bo Antoni och Gunnar Ericson anser att man redan rensat undan ett stort antal frågor i väntan på att kunna börja diskutera nivåer. Trots det befarar Gunnar Ericson att nya avtal kan dröja.
– Det är svårbedömt. Men det finns frågor där det kan dra ut på tiden, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Första avtalen klara i industrin

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig