info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Förslag om kommission blockerar löneförhandlingar

I går träffades Byggnads och Sveriges Byggindustrier (BI) för en första förhandlingsrunda när det gäller det stora byggavtalet. BI lyfte fram sitt förslag om en oberoende kommisson. Ett förslag som Byggnads bestämt avfärdar.

Byggnads lämnade över konkreta avtalstexter när det gäller utbetalningsnivån vid ackordsjobb, utbyggnaden av helglönen, hur pargraf 38 för att förhindra svartarbete ska förstärkas och att stupstocken ska höjas till tidlistornas nivå.
– När det gäller utbyggnaden av helglönen är vi överens. Vi är också eniga om att svartarbetet måste stoppas, men inte hur. Vi vill lägga ansvaret på huvudentreprenörer, medan förhandlarna från BI tycker att Byggnads ska utesluta medlemmar som tar emot svarta pengar, säger Gunnar Ericson.
Förhandlingarna under gårdagen blockerades något av att BI ofta ville lägga över frågor till den oberoende kommissionen. En kommisson som Byggnads alltså avfärdar.
– Det är inte aktuellt. Vi vill själva förhandla fram vårt avtal på traditionellt sätt genom att göra förändringar i kollektivavtalet, säger Gunnar Ericson.
Enligt Bo Antoni, vd för Sveriges Byggindustrier, har deras förslag om att en oberoende kommission ska utarbeta ett helt nytt Byggavtal mötts av starkt stöd från Byggsverige.
– Kommissionsförlaget tror vi skulle leda till ökat samförstånd och mindre av konfrontation på arbetsplatserna och vi är oerhört glada över att vår ståndpunkt delas av så många, även om Byggnads ledning inte uttryckt sitt fulla stöd ännu, säger Bo Antoni.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Förslag om kommission blockerar löneförhandlingar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig