info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Förslag: Klimatavdrag i stället för ROT-avdrag

Det är tankesmedjan Katalys som i dag föreslår att ROT-avdraget ska ersättas med ett nytt avdrag som gör nytta för klimatet och på samma gång sätter fart på byggbranschen. Avdraget ska gå till byggåtgärder som bidrar till en minskning av utsläppen eller klimatanpassningar.

Klimatavdrag i stället för ROT-avdrag
Tankesmedjan Katalys föreslår i dag att ROT-avdraget ska ersättas med ett klimatavdrag. Foto: Mostphotos

Katalys lanserar förslaget om att skippa ROT-avdraget till förmån för ett klimatavdrag i samband med att de i dag släpper rapporten ”Klimat-ROT”.

Fler cykelvägar

Några byggarbeten som kan bli aktuella för ett klimatstöd är enligt Katalys energieffektivisering, infrastruktur för cyklar, utbyggnad av förnybar energi, översvämningsskydd, dränering och trädplantering.

Läs hela rapporten här

– Det råder en byggkris och en klimatkris, och det här förslaget riktar sig mot båda två, skriver rapportens författare Rikard Allvin i ett pressmeddelande.

– Det skulle ge byggbranschen en välbehövlig livlina och klimatomställningen en skjuts framåt.

Myndighet i ny rapport: ROT-avdraget ”inte effektivt”

Katalys vill att skattereduktionen i det nya klimatavdraget ska rikta sig även mot allmännyttan och småföretag och inte enbart privatpersoner, vilket gäller för ROT-avdraget.

”Uppmuntrar onödiga investeringar”

Det framförs även kritik mot dagens ROT-avdrag i rapporten. Rikard Allvin menar att avdraget inte fyller sitt uttalade syfte. 

– Det är ineffektivt och utnyttjas framförallt av höginkomsttagare. Det uppmuntrar onödiga renoveringar som främst syftar till att höja värdet på välbeställdas bostadsrätter.


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Förslag: Klimatavdrag i stället för ROT-avdrag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig