info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Forskning om skor ska minska fallolyckor

Forskare vid Lunds Universitet har fått 2,3 miljoner för att forska om hur man kan minska antalet allvarliga fall- och halkolyckor. Bland annat genom att ta fram bättre anpassade skor.

Afa Försäkring delade nyligen ut nära 40 miljoner kronor till forskning kring arbetsmiljö och hälsa. 2,3 av dem har gått till Lunds Universitet och forskning om samband mellan friktion, balansförmåga och halk- och fallrisker.

En tredjedel av alla allvarliga arbetsolycksfall är fallolyckor. Halka är en vanlig anledning till att man faller. Dr Chuansi Gao som ansvarar för forskningsprojektet i Lund säger att det ofta beror på att materialet i skor som används på arbetsplatser utomhus är fel.
– Vi vill bland annat pröva olika material i olika temperaturer. En del skor är ju bra om det är varmt men blir väldigt hårda i låga temperaturer. Då ökar halkrisken.

Tester kommer bland annat göras i en klimatkammare, men Chuansi Gao har också som mål att intervjua plåtslagare om deras erfarenheter av olika typer av material och skor.
– Förhoppningsvis kan den här forskningen bidra till att minska de allvarliga olyckorna i byggbranschen, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Forskning om skor ska minska fallolyckor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig