info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Försiktig optimism bland byggföretagen

Byggföretagen rapporterar om fortsatt minskat byggande och lägre sysselsättning. Samtidigt förutser färre företag än tidigare en försvagning inför framtiden. Det visar den senaste konjunkturbarometern för juli.

Läget i svenskt näringsliv förbättrades under andra kvartalet i år, men är fortfarande är svagare än normalt. Inom byggsektorn har orderingången fortsatt att falla under andra kvartalet och närmare hälften av företagen är missnöjda med orderbeläggningen.
Ungefär hälften av företagen anger att det är otillräcklig efterfrågan som främsta hindret för verksamheten. Drygt en femtedel anser att det är finansiella restriktioner som bromsar.

Vad gäller framtiden räknar byggindustrin med fortsatt minskat byggande under tredje kvartalet. Byggföretagen räknar med fortsatt nedskärningar i personalstyrkan och lägre priser. Ljuspunkten i konjunkturbarometerns senaste rapport för juli månad är att det är färre företag än tidigare som rapporterar att läget försämras.
26 procent av byggföretag räknar med att läget är bättre om ett år, medan 33 procent förutser en ytterligare försämring. För ett halvår sedan var motsvarande siffror 5 respektive 65 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Försiktig optimism bland byggföretagen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig