info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Förre BPA-chefen vann delseger

Enligt kammarrätten i Stockholm slipper förre BPA-chefen, Göran Lövgren, eftertaxering för köp och inredning av sitt fjällhus. En rättegång väntar nästa år i Stockholms tingsrätt.

Fjällhuset uppfördes av BPA i Funäsdalen i Härjedalen 1986-1988. Enligt BPA och skattemyndigheten detaljstyrde Göran Lövgren bygget. Kostnaden för BPA blev, enligt företaget, 6,8 miljoner kronor. 1989 köpte Göran Lövgren huset av BPA för 1,3 miljoner.
Skattemyndigheten vill beskatta mellanskillnaden, 5,5 miljoner, och påföra ett 40-procentigt skattetillägg.
Under tiden BPA ägde huset beställde Göran Lövgren därtill möbler för 460 000 kronor. När han köpt huset hyrde han möblerna av BPA i ett år för 25 000 och köpte dem sedan för 90 000.
Skattemyndigheten anser att han köpte möblerna för billigt och vill beskatta Göran Lövgren för 250 000 och ta ut skattetillägg.
Göran Lövgren vann gehör för sina tolkningar först i länsrätten och sedan i kammarrätten. Skattemyndigheten ska före årsskiftet bestämma om man vill gå vidare till regeringsrätten.
Domarna grundas främst på två värderingar som visat att huset inte var värt mer än cirka 1,3 miljoner och de begagnade inventarierna cirka 90 000.
BPA stämde Göran Lövgren i ett enskilt åtal i juni 1997. Detta sedan statsåklagare Bo Skarinder valt att, efter en omfattande polisutredning, inte åtala Göran Lövgren för fjällhuset.
Däremot åtalade statsåklagaren honom i mars 1997 för trolöshet mot huvudman för att BPA betalat arkitektkostnader på en halv miljon för Lövgrens hus på Rådmansö i Stockholms skärgård.
Göran Lövgren och hans jurister har inkommit med en rad skrivelser till tingsrätten för att ibland skynda på, och ibland skjuta upp, rättegången.
En annan tvist gäller Göran Lövgrens fallskärm i storleksordningen 50 miljoner. Den skulle ha vecklats ut efter hans avgång i början av 1991. Han har fått ut ungefär hälften medan BPA vägrat betala återstoden. Frågan kommer att avgöras vid en skiljetvist, alltså inte i domstol, i början av nästa år.
Avslöjandet om fallskärmen ledde till att Byggnads och BPA:s ordförande Åke Wänman avgick i förtid och medverkade till att BPA:s styrelseledamot Stig Malm tvingades lämna uppdraget som LO-ordförande.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Förre BPA-chefen vann delseger

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig