info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Förra Byggnadsombudsmännen nekar brott

Anders Forsberg, före detta ordförande i Byggnads Skaraborg, litade på att Lennart Colliander skötte försäljningen av Byggnads fastighet på ett korrekt sätt.

Han hade inte tillräcklig insikt för att upptäcka att Colliander sålde fastigheten, belägen i Bohuslän, till kraftigt underpris till sin egen sons bolag.
Det är den version som han stått fast vid under två dagars rättegång i Skövde tingsrätt.
Lennart Colliander, som var kassör i Byggnads Skaraborg vid tidpunkten, hävdar att fastigheten bara var värd de 250 000 kronor som sonens bolag betalade.
Åklagaren Gunnar Andersson är däremot av en annan åsikt:
– För det första har Byggnads givit 575 000 för fastigheten, det framgår av köpehandlingarna. Och den sjunker inte i värde på två och en halv månad. Det är ju 325 000 det slår på, säger han.
Här försvarar sig Colliander med att 575 000 inte är det reella priset. När Byggnads köpte huset gjorde man det tillsammans med två andra fastigheter. Säljaren fördelade då kostnaden för de tre husen på det sätt som var fördelaktigast för honom. 575 000 kunde lika gärna ha varit 250 000 anser Colliander.
Det var i oktober 1994 som Lennart Colliander sålde fastigheten till sonens bolag.
Lennart Colliander är också misstänkt för att ha fakturerat ett av Byggnads fastighetsbolag för arbeten som utförts på hans eget bostadshus. Också på den åtalspunkten bestrider Lennart Colliander brott. Han säger sig ha förklaringar till samtliga fakturor..
Sammanlagt rör det sig om fakturor på 226 000 kronor.
Rättegången avslutas den 21:e september, efter att ytterligare tre vittnen hörts. Åklagaren anser att de båda männens handlande är att anse som grov trolöshet mot huvudman.
Till sist ett klargörande: Rättegången inleddes i onsdags, och inte i torsdags som det stod i gårdagens text.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Förra Byggnadsombudsmännen nekar brott

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig