info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Förlikning gav kranförare 30 000

Anställningen hos IR Kraftbolag orsakade kranföraren Ulf Jansson en stor ekonomisk förlust och psykiskt lidande. Nu har förlikning nåtts i arbetsdomstolen och Ulf Jansson får 30 000 kronor i ersättning.

Ulf Jansson anställdes som kranförare hos IR Kraftbolag i augusti 1999. Ulf, som bor utanför Borås, arbetade bland annat i Oskarshamn och på Orust.
Anställningen var från början till slut kantad av problem.
Helt plötsligt fick Ulf 270 kronor, i stället för 300 i traktamente.
Arbetsgivaren hade dragit 30 kronor utan förvarning. Vid andra tillfällen drog IR Kraftbolag av traktamenten som Ulf hade fått på en tidigare månadslön. Arbetsgivaren motiverade det med att dessa traktamenten var felaktigt utbetalda. Han fick inte heller några arbetskläder och lönen kom aldrig i tid. Droppen kom när Ulf blev uppsagd med tre dagars uppsägningstid.

Arbetsgivaren påstod att det var en provanställning, vilket inte kunde bevisas i arbetsdomstolen. Han fick inte heller reseersättning, semesterersättning eller pengar för övertid.
– Det slog hårt mot mig, eftersom jag tidigare hade varit arbetslös och inte hade något kapital att ta ur, säger Ulf.
Han vände sig till Byggnads som drev ärendet vidare till
arbetsdomstolen. Han får nu 30 000 kronor, men hans ursprungliga krav var betydligt mer. I arbetsdomstolen yrkade Byggnads först på 32 000 kronor i ekonomiskt skadestånd och 20 000 kronor för ideellt skadestånd, det vill säga för kränkningen.
– Jag har gjort en förlust och det är klart är jag inte är riktigt nöjd. Men man får ta hänsyn till situationen, säger Ulf Jansson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Förlikning gav kranförare 30 000

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig