info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Förhandling var förhandling

Arbetsdomstolen, AD, konstaterar att en förhandling i Linköping den 19 februari 2002 var en förhandling. Sveriges Byggindustrier, BI, ansåg att ingen förhandling ägt rum.

Byggnads i Linköping begärde förhandling med Byggindustriers lokalförening i Linköping om lönen på ett anläggningsjobb. Skanska hade använt en resultatlön på arbetsplatsen trots att anläggningsavtalet inte tillåter det.
Till förhandlingen, den 19 februari 2002 kom Byggnads avdelning, en företrädare för Byggindustrier i Linköping och två företrädare från Skanska. När man inte kom överens hamnade förhandlingen hos de centrala parterna, Byggnads och BI.

I juli 2002 träffades parterna. Efter den första förhandlingsdagen hoppade BI av. Motivet var att man ansåg att det inte fanns någon tvist eftersom arbetsgivarsidan i den lokal förhandlingen företrätts av Byggindustriers lokalförening, som inte är part enligt anläggningsavtalet.
AD anser att förhandlingen ägt rum. Skälen är att Skanska deltog aktivt i förhandlingen och att BI;s lokalförening genomförde förhandlingen utan att reagera på att förhandlingsframställan sänts till fel mottagare.
Sakfrågan, om löneöverenskommelsen på anläggningsjobbet var avtalsenlig eller ej, kommer nu att prövas i AD.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Förhandling var förhandling

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig