info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Förhandling gav inte jobben tillbaka

Sveriges Byggindustrier, BI, och Skanska anser inte att Byggnads följer villkoret för återanställning av tre Skanska-anställda i Västerås. - Rent trams, en efterhandskonstruktion, svarar Leif Nyrell på Byggnads.

I förra veckan förhandlade Byggnads och BI om uppsägningarna av 19 Skanskaanställda i Västerås. Resultatet av förhandlingen blev att tre av de 19 skulle få fortsatt jobb på Skanska.
Trots det har ingen av de berörda fått komma tillbaka i arbete.
– Vi avvaktar besked från Byggnads om de övriga delarna i den paketuppgörelse som Byggnads och BI gjorde, säger Hans Hörnqvist, ansvarig för förhandlingarna på Skanska.

Leif Nyrell, på Byggnads förhandlingsenhet, hävdar att det bara fanns ett villkor för uppgörelsen. Byggnads skulle dra tillbaka en förhandlingsframställan om trakasserier.
– Den är återtagen. Men att de nu hävdar att vi kommit överens om att avdelningen ska ta tillbaka ytterligare förhandlingar är rent trams, säger han.
Enligt Björn Müntzing, som deltog i förhandlingen för BI, var uppgörelsen en paketuppgörelse. Man skulle enligt honom lägga allt åt sidan och börja om från början för att bygga ett bättre klimat.
Den uppfattningen är en efterhandskonstruktion, menar Leif Nyrell.

Förhandlingarna som Skanska vill slippa handlar om att avdelningen menar att Skanska brutit mot byggavtalets löneparagraf när man ersatt egna anställda med underentreprenörer i ett läge då ackordsförhandlingar hade strandat på två arbetsplatser.
– Vi mycket tydliga med att markera att vi inte kunde förhandla om detta eftersom vi inte kunde sakfrågan. Att nu påstå att de frågorna ändå ingår i överenskommelsen är inte seriöst, säger Leif Nyrell.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Förhandling gav inte jobben tillbaka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig