info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Företagare stäms för avskedande

Arbetsgivaren ska ha krävt pengar för att låta mannen behålla jobbet, och därmed uppehållstillståndet. Nu stämmer Byggnads arbetsgivaren på drygt 650 000 till den tidigare anställde.

Snickaren hade jobbat för samma företag sedan 2010. Men de senaste månaderna, i slutet av 2012, hade han inte fått ut lön. Efter årsskiftet meddelade Migrationsverket att de nekade honom förlängt arbets- och uppehållstillstånd i Sverige. Tillstånden var beroende av anställningen som snickare och nu hade arbetsgivaren meddelat Migrationsverket att anställningen upphört. Själv fick snickaren samma information av chefen först då han kontaktade denne efter Migrationsverkets besked.

”Krävdes på pengar”

Detta är vad som skett enligt Byggnads som stämt arbetsgivaren inför Arbetsdomstolen. Enligt facket avskedades snickaren i strid mot lagen om anställningsskydd. I stämningen hävdas också att arbetsgivaren har meddelat snickaren att han måste betala pengar till honom om han ska låta honom behålla jobbet, och därmed uppehållstillståndet.
Arbetsgivaren nekar, enligt stämningen, till den här beskrivningen av vad som skett. Han har i stället hävdat att snickaren själv sagt upp sig.

Över 650 000 kronor

Byggnads kräver nu att arbetsgivaren betalar över 650 000 kronor till snickaren. Det gäller dels skadestånd för lag- och avtalsbrott, dels ersättning för utebliven lön och semesterersättning.
Kravet växer i takt med att tiden går, eftersom Byggnads kräver att arbetsgivaren ersätter snickaren med 32596 kronor för varje månad som går fram till huvudförhandlingen i rätten.
Byggnads kräver även ett skadestånd på 25 000 kronor till förbundet.

Stämd för förhandlingsvägran

Byggnads har den senaste månaden också lämnat in en stämning mot ett annat företag som inte kommit då Byggnads kallat till förhandling enligt medbestämmandelagen. Förhandlingen skulle gälla krav på lön och ersättningar till en anställd som avskedats. Byggnads kräver företaget på 50 000 kronor.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Företagare stäms för avskedande

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig