info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Företagare åtalas för dödsolycka på julafton

Julafton 2006 dog byggnadsarbetaren Roman Wrona av skadorna han fick då han föll från ett tak, utanför Norrköping. Nu åtalas arbetsgivaren för arbetsmiljöbrott, innefattande grovt vållande till annans död. Åklagaren yrkar också på företagsbot på två miljoner kronor för byggbolaget.

Roman Wrona, 47 år, var gästarbetare från Polen och anställd av ett Norrköpingsföretag. Han arbetade med att lägga plåttak på ett ridhus i Östra Husby. Under arbetet föll han nära taknocken, nästa sex meter ner.
Han avled samma dag på ett sjukhus i Norrköping av skadorna han fick i fallet.
Kammaråklagaren Christer Pettersson åtalar nu delägaren och vd:n för bolaget för arbetsmiljöbrott, innefattande grovt vållande till annans död. Vid en fällande dom kan brottet ge minst sex månaders och högst sex års fängelse.

Åklagaren hävdar att vd:n av oaktsamhet har orsakat byggnadsarbetarens död. Att han inte tillräckligt undersökt riskerna och inte följt upp verksamheten ute på bygget tillräckligt för att hindra olyckan.
Brottet rubriceras dessutom som grovt.
– Jag hävdar att arbetsgivaren känt till att arbetarna jobbade på hög höjd utan skydd, att det var ett medvetet risktagande av allvarligt slag, säger Christer Pettersson.
Han säger bland annat att vittnen passerat arbetsplatsen och uppmärksammat att arbetarna var på hög höjd och arbetade utan skydd. En arbetsgivare ska känna till under vilka förutsättningar de anställda arbetar, menar han.
Åklagaren kräver också en företagsbot från byggbolaget på två miljoner kronor.

Arbetsgivaren förnekar brott och har sagt att han köpt in selar och livlinor till arbetarna. Åklagaren konstaterar att skyddet inte räckt och att det dessutom gått att arbeta på ett säkert sätt med bygget. Genom att använda två skyliftar; en vid takfoten och en vid taknocken. Då hade arbetet dessutom gått snabbare. Också flera fel har begåtts, förutom att skyddet var bristfällig, anser han. Arbetsplatsen brast också i sin skyldighet att ha ett väl synligt anslag med telefonnummer till ambulans, samt vägbeskrivning till arbetsplatsen. Detta ledde, hävdar åklagaren, till att den skadade byggnadsarbetarens arbetskamrater inte omedelbart tillkallade ambulans. Arbetarna, som dessutom bara talade polska, körde först hem den skadade i bil till arbetsgivaren och först där larmades ambulans.
Olycksutredningen har tagit tid och varit komplicerad. Bland annat har förhör hållits i Polen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Företagare åtalas för dödsolycka på julafton

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig