info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Företag struntar i regler för takarbete

För att minska fallrisken vid takarbeten skärpte arbetarskyddsstyrelsen kraven vid årsskiftet.

Enligt de nya reglerna måste det finnas skyddsräcke så fort fallhöjden överskrider två meter. Men ett stort antal företag i Göteborg följer inte föreskrifterna.
– Särskilt de som arbetar med monteringsfärdiga småhus, saknar erforderlig skyddsutrustning. Vi har skickat ut ett tiotal inspektionsmeddelanden till hustillverkare sedan årsskiftet, om detta, säger yrkesinspektör Hans Bergdal i Göteborg.
Enligt föreskrifterna måste tillverkaren skicka med en arbetsmiljöplan, som gäller för det aktuella bygget, samt en instruktion så att monteringen utförs på ett riktigt sätt.
– Ofta anlitas små entreprenörer för monteringsjobbet och arbetet sker under tidspress. Killarna klänger som apor kring huset och ställningar och skyddsräcken saknas. Och hustillverkarna blundar för hur verkligheten ser ut, säger Hans Bergdal, som menar att hustillverkaren ska se till att byggentreprenörerna räknar in ställningar i kalkylen, när de tar betalt för montagearbetet.
– De ska förvissa sig om att arbetsmiljöplanen följs.
Yrkesinspektionen i Göteborg har haft anmärkningar på flera av de stora hustillverkarna, när myndigheten varit ute och inspekterat småhusbyggen. Både Götenehus och Älvsbyhus har till exempel anlitat byggentreprenörer, som negligerar de nya reglerna.
– Du kan nästan gå vart som helst, och hitta ett sådant småhusbygge, säger Hans Bergdal.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Företag struntar i regler för takarbete

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig