info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Företag döms för utebliven granskning

Byggnads har stämt två byggföretag som inte redovisat löner, trots att de tecknat hängavtal som säger att de ska göra det. Inget av företagen dök upp vid förhandlingarna, och döms nu till böter i Arbetsdomstolen.

Det handlar om företagen Norrtälje bygg- och marknadsteknik AB och Bygg nära natur Gotland AB. Båda tecknade så kallade hängavtal med Byggnads, avtal med arbetsgivare som inte är med i någon arbetsgivarorganisation, i början av 2007. Men inget av företagen har lämnat ut något underlag till facket för att kunna granska löner. Något som står i avtalet att de ska göra. Därför har Byggnads kallat till lokala, och sedan centrala förhandlingar. Men inget av företagen har dykt upp, eller svarat på brev eller telefonsamtal.

Byggnads har därför vänt sig till Arbetsdomstolen. När företagen inte dök upp där heller utgick i förra veckan så kallade tredskodomar – dom där ena parten uteblir. Fram till mitten av november kan de båda företagen höra av sig till AD och då tas handlingen upp på nytt. Annars är det tredskodomarna som står fast. Båda företagen dömdes till 30 000 vardera plus ränta för kollektivavtalsbrott och förhandlingsvägran. Dessutom ska Norrtälje bygg- och marknadsteknik AB stå för rättegångskostnader på 31 250 kronor, och Bygg nära natur Gotland AB står för rättegångskostnader på 23 750 kronor. Än så länge har inget av de båda företagen hört av sig till Arbetsdomstolen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Företag döms för utebliven granskning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig