info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Företag anmäls efter Previamiss

Två lärlingar rev asbest utan skydd efter klartecken från Previa. Nu anmäls arbetsgivaren, H Ö Allbygg, till åklagare.

Det var i samband med ett arbete på en skola i Luleå som H Ö Allbygg tog i kontakt med Previa för att kontrollera om några plattor innehöll asbest. Plattorna undersöktes och bedömdes inte innehålla asbest. Två lärlingar och en annan person satte då igång att riva plattorna. När nya rivingar skulle göras på en annan plats i skolan undersökte Previa plattorna igen. Nu genom att de sände in material till ett laboratorium i Stockholm. Resultatet visade att plattorna, från båda platserna, innehöll asbest. Previas första bedömning var alltså felaktig.
Lars-Olof Nygård, skyddsingenjör vid Previa, säger till tidningen Arbetarskydd att ett liknande misstag inte hänt tidigare. Den normala rutinen är att man alltid skickar in prover för analys. Varför det inte skett i detta fall kan han inte förklara.
På H Ö Allbygg la man ut jobbet på ett asbestrivarföretag när det stod klart att plattorna innehåll asbest. Men trots att företaget följt Previas råd har de självt blivit anmält till åklagare.
– Vi vill undersöka hur långt undersökningsplikten går för företagen om farliga ämnen innan ett arbete påbörjas. Det har aldrig gjorts förut, säger Betrice Gexelius, jurist på arbetsmiljöinspektionen, till tidningen Arbetsskydd.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Företag anmäls efter Previamiss

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig