info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Företag anklagas för bluffkontrakt

Avtalet säger att arbetarna i företaget UPB ska få 161 kronor per timme i lön. Nu har Byggnads i Uppsala kallat företaget till ett granskningsmöte sedan flera anställda berättat om betydligt lägre löner.

Flera stora, svenska byggföretag, bland annat NCC och Skanska, anlitar sedan en tid det lettiska företaget UPB som underentreprenör. UPB levererar egentillverkade stål- och betongstommar och monterar stommarna. Enligt uppgift har företaget upp mot 150 anställda på jobb i olika delar av landet.
Den senaste tiden har Byggnads tolkar fått uppgifter från flera av de lettiska byggnadsarbetarna att UPB inte följer det avtal man tecknat med Byggnads.
– De berättar att de får 4 500 kronor per månad i lön och att de dessutom för ett traktamente på 4 000 kronor per månad, säger Gints Kaplers, en av Byggnads tolkar som besökt UPB:s arbetsplatser på flera håll i landet.
Byggnadsarbetaren har försökt komma i kontakt med de anställda, men ingen har velat ställa upp, av rädsla för bestraffning från företaget.

Staffan Elfving, MB-ledamot på NCC i Uppsala, har hört talas om att UPB bryter mot avtalet. Han berättar också att de UPB-anställda på NCC-byggen i Uppsala arbetar från sju på morgonen till tio på kvällen på vardagar och mellan sju och fyra på lördagar, totalt över 80 timmar per vecka.
– Jag tycker att det är dumpning av löner och arbetsvillkor. En skrämmande utveckling, säger han.
UPB;s svenska dotterbolag har avtal med Byggnads. Enligt avtalet ska de anställda få 161 kronor per timme i lön. Uppgifterna om de lägre lönerna, på 4 500 plus 4 000 kronor per månad skulle innebära en timlön på 55 kronor med normal 40 timmars arbetsvecka.

Emil Persson, mätningsföreståndare på Byggnads i Uppsala, är bekymrad över uppgifterna om att UPB bryter mot avtalet.
– Vi har kallat till en första granskning men vi har svårt att kontrollera det här, säger han.
Margareta Nilsson, inköpare på NCC i Uppsala, säger till Byggnadsarbetaren att UPB fått kontrakt eftersom de levererar kvalitet, har kompetens och produktionskapacitet.
Hon ställer sig frågande till uppgifterna om att UPB, som är ett av de största lettiska byggföretagen, skulle bryta mot avtalet med Byggnads.
– Vi har hårda krav och följer upp med regelbundna revisioner av att de vi handlar med följer lagar och avtal, säger hon.
Byggnadsarbetaren har förgäves sökt UPB:s ledning för en kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Företag anklagas för bluffkontrakt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig