info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Före detta murare skildrar bygget på filmduken

Reportage/ 1988 packade muraren Peter Magnusson ner sin murslev i resväskan och for till USA. Det var början på en inre och yttre resa som till slut ledde honom in i regissörsyrket. Nu skildrar han sina forna kollegor på film.
Regissören Peter Magnusson gör drama av bygget.

Före detta muraren Peter Magnusson från Göteborg jobbade på bygge fram tills i mitten av 1990-talet. Både i Sverige och utomlands i USA och i Australien. Därefter gick han en treårig filmutbildning i hemstaden.
Men trots yrkesbytet är byggbranschen i högsta grad närvarande i Peters Magnusson filmkonst. 

I juni visades hans kortfilm ”Sten för sten” på SVT. En film som till stora delar utspelar sig i de trångaste och skitigaste byggmiljöerna som kan tänkas. Filmens huvudperson är Conny, som driver en liten murfirma där han har sin svåger Robban anställd. När filmen börjar står de båda i en källare och river tegelvägg och svär över allt bruk och damm som rasar över dem. Men de är trots allt två glada skitar som trivs med varandra. Problemen börjar när Conny anlitar billig, polsk arbetskraft för att öka lönsamheten.

Peter Magnusson säger att han vill skildra det vardagliga.
– Hos arbetarklassen finns redan allt. Alla äventyr och all dramatik finns där. Det behövs inte att man blandar in kriminella i historien för att det ska bli intressant. Det är ju inte så vi lever våra liv, säger han.
Och nu skriver han på ett långfilmsmanus, en komedi med allvarlig botten, som också utspelar sig i byggbranschen. Just att skildra arbetare och kroppsarbetet är något som Peter Magnusson tycker görs alldeles för lite i Svensk film.

– Sen är det ju också så att det är lättare för mig att skildra de miljöerna. Om en av skådespelarna håller mursleven fel så ser ju jag det och kan rätta till.
I nästa nummer av Byggnadsarbetaren kommer en längre intervju med Peter Magnusson.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Före detta murare skildrar bygget på filmduken

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig