info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Förbjudet att övervaka byggen med kamera

Om byggnadsarbetarna vill så slipper de i framtiden bli filmade på jobbet. Det har Datainspektionen slagit fast i ett beslut. - Säger byggnadsarbetarna nej till kamera ska det till tungt vägande skäl för att kameran ska vara kvar, säger Ulrika Johansson, jurist på Datainspektionen.

Bakgrunden till kameraförbudet är en byggarbetsplats i Göteborg där byggföretaget Logistic Contractor under hösten 2004 satte upp en webbkamera. Vem som helst som hade tillgång till internet kunde då gå in på webben och själv följa jobbet på arbetsplatsen. Kameran var mycket avancerad; den var enkel att styra och det gick att zooma in närbilder på byggnadsarbetarna. Det gick till exempel att läsa texten på hjälmar på personer som var 100 meter ifrån kameran. De anställda blev muntligt informerade om kameran. Dessutom satte arbetsledningen upp skyltar i bodarna. Enligt Logistic Contractor sattes kameran upp för att det fanns ett mycket stort intresse från flera inblandade parter i bygget att kunna följa utvecklingen.
Byggnadsarbetarna kände sig kränkta av kameran och övervakningen uppmärksammades i tidningen Byggnadsarbetaren. En av dem som jobbade med att bygga den nya fabriken var Robert Åkesson, resemontör och anställd på Llentab. Han berättade i våras om sin oro.
– Vi går hela tiden och vänder oss om och ser vem kameran zoomar in just nu. Vi tycker att det känns olustigt. Inte minst kan våra chefer sitta på kontoret och se vad vi gör, om vi står pratar och vem som tar rökpaus.
Enligt Datainspektionen är kameraövervakningen förbjuden enligt personuppgiftslagen, PUL. I inspektionens beslut pekar man bland annat på att ”Behandling av personuppgifter i arbetslivet med stöd av samtycke ska begränsas till sådana situationer där arbetstagaren har ett verkligt fritt val och senare kan ta tillbaka sitt samtycke utan att det medför några nackdelar för honom eller henne. Ett samtycke ska dessutom vara uttryckligt. I detta fall har Logistic Contractor inte inhämtat några giltiga samtycken från de anställda.”
– Om byggnadsarbetarna säger nej ska kameran plockas bort. Men det kan finnas undantag om skälen för att använda kamera är synnerligen starka. Det kan handla om att arbetsplatsen riskerar att bli rånad eller är hotad på något sätt. Men i detta fall i Göteborg då syftet med kameran var att andra personer skulle kunna följa utvecklingen av bygget finns det inga starka skäl, säger Ulrika Johansson.
Byggnadsarbetaren har i en rad artiklar uppmärksammat kameraövervakning på byggarbetsplatser. Senast i denna vecka då det kom fram att Peab använder en kamera på konserthusbygget i Uppsala.
– Om omständigheterna ser ut som i Göteborg så ska kameran plockas bort, men vi har inte hunnit titta på det fallet ännu, säger Ulrika Johansson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Förbjudet att övervaka byggen med kamera

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig