info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Förare som tar strypgrepp – är väktare på vägarna nästa steg?

Hot och våld mot vägarbetare ökar kraftigt. Nu kan väktare behöva sättas in för att skydda arbetarna, skriver SVT.

Hot och vål mot vägarbetare har ökat kraftigt. Nu kan väktare behöva sättas in för att skydda arbetarna.
I dag stannar man bilen och går från ord till handling, säger Bjarne Ringdahl, facklig företrädare på Peab. Foto: Mostphotos

Antalet inrapporterade incidenter som handlar om hot och våld har ökat kraftigt hos flera av de största byggföretagen inom vägarbeten, rapporterar SVT.

Tror väktare behövs

Bjarne Ringdahl, Sekos facklige företrädare på Peab, ser allvarligt på utvecklingen. Han menar att något drastiskt måste göras för att stoppa utvecklingen.

– Jag skulle kunna tänka mig att vi inom något år har väktare på vissa jobb. I dag stannar man bilen och går från ord till handling. Vid ett tillfälle tog en yrkeschaufför strypgrepp på en av våra killar, säger han till SVT.

LÄS MER: Vägarbetare får kroppskameror för bättre säkerhet

Sammantagen statistik från de största aktörerna som jobbar med vägarbeten visar att antalet inrapporterade incidenter har ökat kraftigt de senaste åren. Bland annat ska personal blivit hotade med vapen och blivit misshandlade av trafikanter.

Mest utsatta är trafikvakterna, som ofta är ensamma, rapporterar SVT

LÄS MER: 9 av 10 rädda på jobbet

NCC håller inte med

NCC sticker dock ut och menar att de, till skillnad mot andra byggföretag som arbetar vid vägarna, har sett en minskning av rapporterade incidenter kring hot och våld.

– Vi har kartlagt den här typen av incidenter sedan 2019, och har sedan dess sett ett minskat antal rapporterade risker, tillbud och olyckor där andra trafikanter är involverade, säger Amelie Winberg presschef på NCC till SVT.

En förklaring enligt NCC kan vara att företaget i större utsträckning använder sig av underentreprenörer och säkerhetsbolag.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Förare som tar strypgrepp – är väktare på vägarna nästa steg?

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig