info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Föräldaledigt - inget för LO-pappor

Mer än 60 procent av papporna inom LO-förbunden har varit barnlediga mindre än två månader. Det visar en färsk undersökning från LO.

Skillnaderna är stora mellan LO-grupperna och SACO-grupperna. Bland pappor som tillhör SACO-anslutna fackförbund hade 48 procent tagit ut mer än två månaders föräldraledighet.
– Undersökningen bekräftade mycket av det vi trodde, säger Irene Wennemo, enhetschef på LO.
Det som förvånade henne mest var att få angav att arbetsgivarens eller kollegornas negativa attityder till föräldraledighet spelade någon roll. Att skillnaderna är så stora mellan SACO –och LO-medlemmar tror Irene Wennemo handlar om normer och värderingar. Hon tror också att utbildningsnivå spelar en viss roll.

– En kvinnlig SACO-medlem kanske känner att hon förlorar i karriärmässigt genom att vara hemma för länge. För en undersköterska kanske det inte spelar så stor roll hur länge hon är hemma, säger hon.
I de fall där pappan tagit ut mindre än två månaders ledighet visade undersökningen att det var ekonomiska skäl som i nästan hälften av fallen styrde fördelningen. Pappans ofta högre lön leder till att inkomstförlusten blir större om pappan är hemma.
Undersökningen visade också att i de familjer där pappan var drivande i fördelningen av föräldraledigheten så tog 45 procent av papporna ut mer än två månaders ledighet. När mammorna var drivande så slutade det med att endast 22 procent av papporna var hemma mer än två månader.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Föräldaledigt - inget för LO-pappor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig