info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Föll åtta meter - överlevde

En plåtslagare föll åtta meter rakt ner på betong. Han överlever men är allvarligt skadad.

Mannen och en kollega höll på att reparera ett platt plåttak på en skrotfirma i Eskilstuna. En kranbil skulle komma för att lyfta upp alla plåtar på taket.
– Enligt företagets VD kom kranbilen tidigare än beräknat. Plåtslagarna tänkte att det var lika bra att passa på när kranföraren ändå var där, berättar Benny Johansson på Arbetsmiljöverket i Linköping.

Men taket saknade
delvis skyddsräcken. När mannen skulle lossa lyftstropparna på kranen, blåste vinden till och drog med sig översta plåten. Plåten, som är cirka 1.20 gånger 8 meter, slog upp mot mannen och han föll baklänges över takkanten.
– Det är som att sätta upp ett segel. Seglet i sig är inte tungt men vindtrycket på ytan kan vara enormt. Det gick förstås väldigt snabbt, säger Benny Johansson.
I går, torsdag, inspekterade han olycksplatsen, och han konstaterar att mannen haft tur som klarat sig med livet i behåll. Han hittade en del brister på arbetsplatsen och kommer i sitt inspektionsmeddelande framföra vissa krav på arbetsgivaren.

Benny Johansson vill ännu inte kommentera säkerheten på just det här bygget, men säger att det generellt sett måste bli bättre på många arbetsplatser.
– Jag har varit ute på många plåtslagerier. En hel del borde titta över sina säkerhetsrutiner. Det är alldeles för många som går på tak utan tillräcklig säkerhetsutrustning eller skyddsräcken.
Han vill betona att det finns många plåtslagerier som har ett jättebra säkerhetsarbete men att användningen av arbetsmiljöplaner måste bli bättre.

– Många takjobb är väldigt snabbt avklarade. Det är svårt för oss att hinna inspektera allt. Det är synd att det ska behöva gå så här långt innan vi kommer dit. Vi hade gärna blivit tillfrågade i ett tidigare skede, säger Benny Johansson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Föll åtta meter - överlevde

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig